Ascultand viata

Adevarul e ca ai nevoie de constienta si ai nevoie de hrana. Ai nevoie de hrana buna, sanatoasa. Invata sa te bucuri de hrana consistenta a vietii. Hrana buna, vin bun, apa buna. Gusta-le. Iesi din minti si vino la simturi. Asta inseamna alimentatie buna, sanatoasa. Placerile simturilor si placerile mintii. Lectura buna, cand te bucuri de o carte buna. Sau o discutie buna, sau ganduri cu adevarat bune. Este extraordinar. Din pacate, oamenii au luat-o razna si devin din ce in ce mai dependenti, deoarece nu stiu sa se bucure de lucrurile minunate ale vietii. Asa ca se dedica unor stimulente artificiale, tot mai puternice.

In anii ’70, presedintele Carter a apelat la poporul american sa accepte o perioada de austeritate. In sinea mea, m-am gandit: N-ar trebui sa le spuna sa fie austeri, dimpotriva, trebuia sa le spuna sa se bucure de lucruri. Multi dintre ei si-au pierdut capacitatea de a se bucura. Eu realmente cred ca majoritatea oamenilor din tarile bogate si-au pierdut aceasta capacitate. Ei trebuie sa aiba cat mai multe jucarii scumpe; nu se pot bucura de lucrurile simple ale vietii. Am intrat in magazine in care se gaseste cea mai frumoasa muzica si de unde se pot cumpara discuri cu reducere, toate sunt ingramadite unele peste altele, dar n-am observat vreodata pe cineva sa le asculte – nu avem timp, nu avem timp, nu avem timp.

Oamenii sunt vinovati, nu au timp sa se bucure de viata. Sunt surmenati… mergi, mergi, nu te opri! Daca te-ai bucura cu adevarat de viata si de simplele placeri ale simturilor, ai fi uimit. Ai capata acea disciplina extraordinara a animalului. Un animal nu va manca niciodata prea mult. Lasat in habitatul sau natural, nu se va ingrasa niciodata peste masura. Nu va bea, nici nu va manca vreodata ceva daunator sanatatii. N-ai sa vezi niciodata un animal fumand. El va face intotdeauna miscare, doar cat ii trebuie – uita-te la pisica ta dupa ce a mancat, priveste-o cat e de relaxata.
Si uite-te cum, brusc, redevine vioaie. Priveste ce membre suple si ce trup sprinten are.

Related:  Despre sex si bani

Noi am pierdut aceasta capacitate. Noi ne pierdem in gandurile, in ideile si idealurile noastre si asa mai departe si iarasi … mergi, mergi mereu, nu te opri. Si traim un conflict interior, pe care animalele nu-1 cunosc. Si ne condamnam intr-una si ne facem sa ne simtim vinovati. Stii ce vreau sa spun. As putea spune despre mine ce mi-a spus, cu cativa ani in urma, un prieten iezuit: „Ia farfuria asta cu dulciuri de aici pentru ca in fata unei farfurii cu prajiturele sau cu ciocolata imi pierd libertatea.”

Acelasi lucru era valabil si pentru mine; mi-am pierdut libertatea in fata a tot felul de lucruri – dar acum gata! Ma multumesc cu putin – dar de care ma bucur intens. Daca ai apucat sa te bucuri intens de ceva, ai nevoie de foarte putin. Asa se intampla cu oamenii care-si bat capul cu planificarea vacantei; isi petrec luni de zile cu planurile, ajung la locul respectiv, dupa care sunt cu totii nerabdatori sa-si faca rezervari pentru zborul de intoarcere. Dar fac poze si, mai tarziu, iti vor arata intr-un album fotografii ale unor locurilor pe care nu le-au vazut niciodata, doar le-au fotografiat. Acesta e simbolul vietii modeme.

Nu pot sa va avertizez indeajuns asupra acestui tip de asceza. Lasati-o mai incet si savurati, mirositi, ascultati si dati-le voie simturilor sa revina la viata. Daca doriti un drum regal catre misticism, asezati-va in liniste si ascultati toate sunetele din jurul vostru. Nu va focalizati pe un sunet anume; incercati sa le auziti pe toate. O, veti vedea miracolele care vi se intampla, atunci cand simturile vi se deblocheaza. Acest lucru este extrem de important pentru procesul schimbarii.

Anthony De Melo

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.