Parteneriatul constient – 10 trasaturi caacteristice

relatia1.  Intelegeti ca relatia voastra de iubire are un scop profund- vindecarea ranilor din copilarie. In loc sa va concentrati toate fortele asupra satisfacerii anumitor nevoi si dorinte neimportante, invatati sa recunoasteti afacerile neincheiate din copilarie care le-au generat. Cand va supuneti relatia unei asemenea analize, interactiunile voastre zilnice capata mai mult inteles. Aspectele neclare ale relatiei voastre incep sa capete sens pentru voi si aveti sentimentul unui control sporit.

2. Va formati o imagine mai corecta despre partenerul vostru. Chiar din primul moment de atractie, incepeti sa suprapuneti imaginea iubitului peste imaginea celor mai importante persoane care au avut grija de voi in copilarie. Mai tarziu, veti proiecta trasaturile negative asupra partenerului vostru, punand in continuare in umbra realitatea esentiala a acestuia. Pe masura ce va indreptati spre o relatie constienta, renuntati treptat la aceste iluzii si incepeti sa vedeti mai clar adevarul despre partenerul vostru. Il vedeti nu ca pe un salvator, ci mai degraba ca pe o alta fiinta umana ranita, care lupta sa se vindece.

3. Va asumati responsabilitatea de a va comunica nevoile si dorintele partenerului vostru. Intr-un parteneriat inconstient, ramaneti agatat de credinta mostenita din copilarie ca partenerul intuieste automat nevoile voastre. Intr-un parteneriat constient, acceptati faptul ca, pentru a va intelege unul pe celalalt, trebuie sa dezvoltati cai clare de comunicare.

4. Deveniti mai intentional in interactiunile voastre. Intr-un parteneriat inconstient, aveti tendinta sa reactionati fara sa reflectati inainte. Permiteti reactiei instinctive a creierului vechi sa va controleze comportamentul. Intr-un parteneriat constient, va antrenati singur pentru a va comporta intr-o maniera mai constructiva.

5. Invatati sa acordati importanta nevoilor si dorintelor partenerului in aceeasi masura in care va ocupati de ale voastre. Intr-un parteneriat inconstient, presupuneti ca rolul partenerului vostru in viata este sa aiba grija ca prin farmec de nevoile voastre. Intr-un parteneriat constient, renuntati la acesata perspectiva narcisista si canalizati din ce in ce mai multa energie spre satisfacerea nevoilor partenerului vostru.

Related:  Puterea e in tine

6. Imbratisati latura intunecata a personalitatii voastre. Intr-un parteneriat constient, acceptati in mod deschis faptul ca aveti, la fel ca oricine altcineva, trasaturi negative. Atata vreme cat acceptati responsabilitatea pentru aceasta latura mai putin placuta a firii voastre, aveti mai putin tendinta de a va proiecta trasaturile negative asupra perechii, ceea ce creeaza un mediu mai putin ostil.

7. Invatati noi tehnici de a va satisface nevoile si dorintele esentiale. Pe parcursul luptei pentru putere, va amagiti partenerul cu vorbe dulci, ii tineti predici si il invinovatiti in incercarea de a-l forta sa va satisfaca nevoile. Cand veti depasi aceasta etapa, veti intelege ca partenerul vostru poate fi, intr-adevar, o resursa pentru voi– odata ce abandonati tacticile defensive.

8. Cautati in voi insiva punctele forte si abilitatile care va lipsesc. Un motiv pentru care sunteti atras de partenerul vostru este acela ca el sau ea are puncte forte si abilitatile care va lipsesc. De aceea, faptul ca sunteti in compania partenerului vostru va da senzatia iluzorie ca v-ati reintregit. Intr-un parteneriat constient, invatati ca singurul mod in care puteti sa redobanditi cu adevarat sentimentul unitatii este sa dezvoltati trasaturile voastre ascunse.

9. Deveniti mai constient de dorinta voastra de a fi o fiinta iubitoare si completa, care aspira la uniunea cu universul. Capacitatea de a iubi in mod neconditionat si de a experimenta contopirea cu lumea din jurul vostru face parte din darurile cu care v-a inzestrat Dumnezeu. Conditia sociala pe care ati mostenit-o si parentajul imperfect v-au facut sa pierdeti legatura cu aceste calitati. Intr-un parteneriat constient, incepeti sa va redescoperiti natura originara.

10. Acceptati ca este dificil sa puneti bazele unei relatii de iubire durabile. Intr-un parteneriat inconstient, credeti ca modul in care puteti avea o relatie de calitate este sa va alegeti partenerul potrivit. Intr-un parteneriat constient, realizati ca voi trebuie sa fiti partenerul potrivit. Pe masura ce dobanditi o perspectiva mai realista, constientizati ca o relatie de calitate cere angajament, disciplina si curajul de a te dezvolta si de ate schimba; crearea unei relatii de iubire in care va simtiti impliniti presupune un efort sustinut.
Harville Hendrix

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.