Responsabilitate versus vinovatie

vivre.ro
vitamix.ro

responsabilitateNoi singuri ne cream viata pe care o avem, prin folosirea inteleapta sau gresita a PUTERII. Noi contribuim personal la crearea tuturor conditiilor care se manifesta in viata noastra, deopotriva a celor bune si a acelor rele, prin tiparele mentale si emotionale pe care le cultivam. Gandurile pe care le emitem sunt intotdeauna sustinute de emotii, iar viata noastra se modeleaza inevitabil dupa aceste ganduri si dupa aceste emotii. Asta nu inseamna ca trebuie sa ne invinovatim singuri pentru tot ce nu merge bine in viata noastra. Exista o mare diferenta intre a fi responsabil si a te simti vinovat sau a-i invinovati pe altii.

Atunci cand vorbim despre responsabilitate, ne referim, de fapt, la asumarea puterii. Invinovatirea nu inseamna altceva decat renuntarea la puterea personala. Responsabilitatea ne da puterea de a aduce schimbarile dorite in viata noastra. Daca preferam sa jucam rolul victimei, noi ne folosim aceasta putere personala pentru a ne simti neajutorati. In schimb, daca ne decidem sa ne asumam responsabilitatea pentru propria viata, noi nu mai pierdem timpul acuzandu-ne singuri sau acuzandu-i pe altii din exterior. Unii oameni se simt vinovati pentru bolile, saracia sau problemele pe care si le-au creat singuri. Ei opteaza pentru a interpreta responsabilitatea ca vinovatie. Acesti oameni se simt vinovati deoarece considera ca au dat gres. In realitate, ei percep intrega realitate prin prisma vinovatiei, dintr-un fel de masochism, care ii face sa se invinovateasca pentru orice.

Daca ne putem folosi de problemele si de bolile noastre ca de niste ocazii pentru a reflecta la schimbarile pe care ar trebui sa le introducem in viata noastra, noi ne asumam puterea personala de care dispunem. Foarte multi oameni care se vindeca de boli teribile ajung sa afirme ca acestea au fost lucrul cel mai minunat care li s-a intamplat vreodata, intrucat le-a oferit sansa de a-si privi viata dintr-o alta perspectiva. Pe de alta parte exista destui oameni care gandesc cu totul altfel: ”Sunt o victima. Vai mie! Te rog, doctore, vindeca-ma!” Acesti oameni vor avea probleme serioase inclusiv dupa ce se vor vindeca.

Responsabilitatea este capacitatea noastra de a reactiona in fata unei anumite situatii. Noi avem intotdeauna de ales. Asta nu inseamna ca trebuie sa negam ceea ce suntem si situatia in care ne aflam (si pe care ne-am creat-o singuri). Inseamna ca noi ne putem recunoaste propria contributie la situatia creata. Prin asumarea unei responsabilitati, noi capatam puterea de a ne schimba. Ne putem spune: ”Ce pot face pentru a schimba aceasta stare de lucruri?” Este foarte important sa intelegem ca toti oamenii dispun de putere personala, intotdeauna. Depinde numai de ei cum o folosesc.

edenboutique.ro/

Tot mai multi dintre noi incep sa inteleaga la ora actuala ca provin din familii disfunctionale. Ei poarta cu ei tot felul de sentimente negative legate de ei insisi si de relatiile pe care le-au avut. Copiii reactioneaza frecvent la atmosfera mentala pe care o cultiva adultii in jurul lor. Toate evenimentele pe care le-ai experimentat in viata ta de pana acum au fost create de gandurile si de convingerile tale din trecut. Nu iti privi niciodata trecutul cu un sentiment de rusine. Dimpotriva, considera ca el acontribuit decisiv la imbogatirea vietii tale, dandu-i sens si semnificatie. Nu are niciun rost sa te consamni singur, pentru ca, demult, nu ai procedat altfel. La vremea aceea ai facut ceea ce ai considerat ca este mai bine pentru tine.

Related:  Puterea personala . Activarea puterii personale

Elibereaza-te de trecut prin puterea iubirii si fii recunoscator ca te-a ajutat sa te maturizezi si sa ajungi la aceasta noua constiinta de sine.

Trecutul nu exista decat in mintea noastra si in interpretarea pe care i-o dam la ora actuala. Acesta este singurul moment pe care il traim. Acesta este singurul moment in care simtim si in care traim experientele vietii. Felul in care procedam acum creeaza fundamentul pentru experientele noastre de maine. De aceea, acesta este momentul cel mai bun pentru a lua o decizie. Noi nu putem face nimic maine, la fel cum nu putem face nici ieri. Acum este singurul moment in care putem actiona. Este foarte important ceea ce spunem, ce gandim si ce facem in acest moment.

Daca vom incepe sa ne asumam in mod inconstient gandurile si cuvintele noastre, noi vom avea la dispozitia noastra o trusa de instrumente extrem de utile, pe care le vom putea folosi pentru a ne modela viitorul asa cum ne dorim.

Punctul de putere se afla intotdeauna in prezent.

Este foarte important de inteles ca nu mintea ta te controleaza pe tine. Tu esti cel care o controleaza pe ea. Sinele este care detine controlul. Poti renunta oricand doresti sa mai emiti vechile ganduri. Daca vechiul tau mod de a gandi incearca sa revina si iti spune; ”E prea greu sa ma schimb”, preia imediat controlul mental. Spune-i mintii tale: ”Optez acum pentru a crede ca imi este tot mai usor sa introduc aceste schimbari in bine”.

Imagineaza-ti ca gandurile tale sunt ca niste picaturi de apa. Un singur gand sau o singura picatura de apa nu inseamna foarte mult. Daca vei repeta insa noile ganduri de nenumarate ori, vei observa o pata umeda pe covor, apoi o balta mica, apoi un iaz. Daca nvei continua sa perseverezi, iazul se va transforma intr-un lac, iar acesta intr-un ocean. Ce fel de ocean iti creezi tu? Unul poluat, toxic si nepotrivit pentru a inota in el sau unul cu apa curata de un albastru impecabil, care te invita sa inoti in apele sale racoritoare?

Menirea ta este sa fii o expresie minunata si plina de iubire a vietii. Viata asteapta ca tu sa te deschizi catre ea, adica sa te simti vrednic sa primesti toate lucrurile bune pe care ti le-a pregatit. Intelepciunea si inteligenta Universului iti stau la dispozitie. Tu te poti servi oricand doresti de ele. Viata nu are alt rol decat acela de a te sprijini. Ai incredere ca Puterea ta Interioara te va sprijini atunci cand vei avea nevoie de ea.

Ori de cate ori iti spui: ”Nu stiu”, tu ii trantesti in nas usa intelepciunii tale interioare. Mesajele pe care le primesti de la Sinele tau sunt pozitive si te sprijina intotdeauna. Daca primesti mesaje negative, acestea provin cu siguranta de la ego, si de pe nivelul mintii umane sau poate chiar al imaginatiei tale. Sustine-te singur si fa cele mai bune alegeri pentru tine insuti. Daca ai indoieli, pune-ti urmatoarele intrebari: ”Este aceasta o decizie plina de iubire in ceea ce ma priveste? Este ea corecta in clipa de fata?”

Louise Hay

melimeloparis.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

mondris.ro