Misterul subconstientului

vivre.ro

SubconstientulSubconstientul reprezinta partea ascunsa a creierului nostru si in acelasi timp cea care ne influenteaza in mod decisiv, pe tot parcursul vietii. Programarea lui pozitiva poate face adevarate minuni.Subconstientul este un fel de constienta latenta, care coexista cu constienta clara si o serveste cu fidelitate. Subconstientul este foarte puternic si mult mai dezvoltat la femei. El este in mare masura energizat si dinamizat prin intermediul fortelor subtile ale lunii.

Marele secret, caracteristic geniilor din toate epocile, este capacitatea lor uluitoare de a intra in contact, fie constient, fie spontan, cu puterile subconstientului, eliberandu-le. Daca vom putea face la fel, vom deveni capabili de performante extraordinare. Subconstientul nostru detine in profunzimile sale solutii la toate problemele care ne framanta si ne poate indeplini orice dorinta, proportional cu intensitatea increderii. El este servitorul, constructorul si sustinatorul corpului. Daca invatam cum sa ne folosim de el si in ce mod sa-l comandam, el ne poate ridica pe culmi nebanuite, asigurandu-ne mereu succesul. In aceasta directie, o modalitate simpla, dar extrem de eficienta, de a dinamiza subconstientul si de a amplifica puterea de manifestare a acestuia, este sugestia. Sugestia poate fi deci considerata ca fiind unul dintre procesele fundamentale ale manifestarii. Sugestia, ca fenomen de rezonanta cu anumite energii, mai mult sau mai putin subtile, a aparut odata cu Natura si este la fel de puternica precum aceasta. Fiecare miscare, de exemplu, o facem prin sugestie. Mai intai gandim si apoi actionam. Mai intai facem planuri si apoi le realizam. Cunostintele si experientele personale, sau, altfel spus, tot ce am acumulat pana in prezent, se datoreaza puterii complexe a sugestiei. Insusirea acestor cunostinte sau notiuni se face prin puterea sugestiei. Chiar si inspiratiile geniale, care ni se par spontane, ne sunt date prin puterea sugestiei care emana permanent de la energia infinita sau mentalul macrocosmic.

Stiinta angrenarii subconstientului folosind puterea sugestiei pozitive ne va ajuta sa patrundem gradat si din ce in ce mai lucid in profunzimile enigmatice ale subconstientului. Vom reusi sa ne cunoastem adevarata natura si atunci ni se va dezvalui realitatea infinita si eterna din afara noastra. Dinamizati subconstientul prin ganduri pozitive, prin sugestii benefice! El va incepe sa lucreze fidel, precum un servitor care, prin munca sa, asigura prosperitatea stapanului. Daca vom programa subconstientul in asa fel incat fiinta noastra sa cunoasca starea de fericire, el isi va angrena propriile resurse interioare, va declansa mecanisme psiho-mentale subtile si va genera, prin procese de rezonanta, acorduri cu energia subtila, corespondenta starii de fericire.

edenboutique.ro/

Motto: „Ceea ce cauti in altii sau in afara ta, se afla in tine, ratacitorule”.

Ceea ce exista deja in tine, se afla pretutindeni, ceea ce nu exista in tine, nu se afla nicaieri. Toate comorile Universului sunt inlauntrul tau. Cauta cu fervoare in tine insuti puterea sau raspunsul la care aspiri, pe care inima ta le doreste si, direct proportional cu credinta ta, vei primi ceea ce vrei.

Marele secret, caracteristic geniilor si tuturor oamenilor cu adevarat mari din toate epocile, este capacitatea lor uluitoare de a intra in contact, fie constient, fie in mod spontan, cu puterile nesfarsite ale subconstientului, eliberandu-le. Daca poti face la fel, vei fi capabil de performante extraordinare.
Subconstientul tau detine deja, in profunzimile sale latente, solutiile perfecte la toate problemele care te framanta si iti poate indeplini, direct proportional cu intensitatea increderii, orice dorinta. Cel mai bun mod de convingere este, de exemplu, sa-i sugerezi ferm inainte de a adormi: Vreau sa ma scol la ora 6 dimineata si vei constata ca te trezesti exact la aceasta ora. Subconstientul tau este servitorul, constructorul si sustinatorul corpului; daca inveti cum sa te folosesti de el si in ce mod sa-i dai comenzi, el te poate ridica, aproape fara efort, pe culmi nebanuite, asigurandu-ti mereu succesul.

Orice gand este o cauza care, mai devreme sau mai tarziu, va produce efecte bune ori rele, dupa cum a fost continutul sau. Orice traire proprie sau stare interioara pe care o remarcam in mod pasiv este efectul sau rodul prezent ale anumitor ganduri din trecutul nostru indepartat sau apropiat. Toate aceste fructe, dulci sau amare, pe care le meritam pe drept si cu care conjunctura momentului ne obliga sa ne hranim, pentru a simti astfel consecintele actiunilor noastre, constituie ceea ce ignorantul numeste DESTIN sau SOARTA, iar yoghinul, KHARMA.

Viata este o modalitate de cunoastere. Esti asemanator unui capitan aflat pe mare care isi conduce vasul. Trebuie sa dai ordine (ganduri, imagini, trairi, aspiratii) clare si ferme mentalului subconstient care controleaza, intermediaza si conduce majoritatea experientelor vietii tale.

Atat actiunile pe care le-am comis, cat si gandurile pe care le-am avut in trecut ne urmeaza ca o umbra, producand rezultate bune sau rele, in functie de natura lor initiala. Nici in aer, nici in adancul oceanului, nici in cea mai ascunsa pestera sau pe varful muntelui nu exista loc in care omul sa poata scapa de consecintele actiunilor si gandurilor lui. Consecintele nu vor inceta sa se deruleze si astfel, faptuitorul va avea, la randul sau, partea care i se cuvine din fericirea sau suferinta pe care a produs-o. Intelegand aceasta, trebuie sa cautam sa nu facem rau nimanui, nici macar in gand.

Nu intrebuinta niciodata formulari interioare de felul: „nu am mijloace” sau „imi este imposibil” sau „niciodata n-am sa pot”, in care sa crezi, complacandu-te sa-ti accentuezi aparenta fatalitate prin aceste afirmatii paralizante. Subconstientul te va asculta si va crea prompt premisele pe care doar tu le-ai gandit, aducandu-le din domeniul posibilului la realizare efectiva. Astfel, la propria ta comanda, subconstientul va face ca intr-adevar sa-ti lipseasca mijloacele de a realiza sau obtine ce urmaresti. Cauta sa te convingi ca totul este posibil, prin angrenarea puterii mentalului tau de a comanda subconstientului. Retine insa ca, desi totul iti e posibil, nu orice iti e permis (in sensul ca nu trebuie sa incalci niciodata legile naturale ale firii). Multor oameni le este mai usor sa-si regrete greselile, complacandu-se in suferinta, convinsi fiind, in mod prostesc, ca acesta le este destinul, decat sa-si dea osteneala sa evite pe viitor eroarea ce le-a modificat destinul, schimbandu-si-l astfel in bine.

Cu ochiul mintii atintiti ferm asupra ideii de BINE, forteaza-te sa o asimilezi. Succesul spiritual, care iti va incorona orice virtute, este intocmai ca o opera de arta, iar intelepciunea se aseamana unui sculptor genial. Materia care va capata forma gandurilor noastre e sufletul uman sau subconstientul, iar modelul pe care il imita e Absolutul. Fara elevarea sufletului, nu putem realiza nimic bun.

Legea fundamentala a vietii, care iti permite sa infloresti, este Legea increderii depline in sine. Increderea numai intr-un ajutor exterior atrage, mai devreme sau mai tarziu, suferinta. Singura, increderea ferma in sine genereaza forta si bucurie. Aceasta incredere iti asigura, totodata, sprijinul exterior de care ai nevoie. Increderea in propriile forte, care exista in stare latenta in microcosmosul tau launtric, este o stare mentala de o putere irezistibila, intretinuta cu perseverenta de constiinta ta, care percepe intr-o oarecare masura legatura cu energiile puternice ale Sinelui tau Suprem. Pe cat iti este posibil, nu crede niciodata ca ceva sau cineva iti poate face rau. Caci ceea ce gandesti intens si crezi cu convingere ca ti se va intampla, asa va fi, datorita increderii tale. Nefericirea in care crezi, complacandu-te sa o consideri fatala, va atrage noi nefericiri. Nesansa in care crezi va atrage alte nesanse.

De ceea de ce ti-e frica nu vei scapa si vei atrage, mai devreme sau mai tarziu, tocmai ceea ce crezi ca ti se va intampla rau, iar aceasta tragica desfasurare va fi realizata de subconstientul tau, care va executa intocmai ce gandesti si crezi. Intelegand bine acest aspect, cauta sa elimini din tine orice frica, fiindca o fiinta tematoare e o fiinta slaba, iar o fiinta slaba e un pericol nu numai pentru ea insasi, ci chiar pentru intreaga ambianta in care exista, deoarece o va „polua” cu energiile sale psihice inspaimantatoare. Sa crezi cu convingere in puterea fantastica a subconstientului tau, iti va permite sa-ti armonizezi existenta, te va vindeca si fizic si psihic. Nu uita ca vei fi asa cum vei crede cu fermitate. Ceea ce gandesti ti se va intampla, mai devreme sau mai tarziu. Schimba-ti fundamental modul de a gandi si vei constata cu uimire ca iti poti modifica existenta.

Gandeste-te intotdeauna numai la bine si binele te va urma ca o umbra, pretutindeni. A te lasa cuprins de frica sau a gandi raul inseamna a-l atrage prin rezonanta, datorita punerii la unison cu acesta. Esti reflexia fidela a propriilor ganduri si convingeri. Esti ceea ce gandesti, aspiri si crezi cu fermitate. Cunoaste-te pe tine cat mai profund si abia dupa aceea vei reusi sa-i cunosti, atat pe ceilalti, cat si universul in care existi. Marea majoritate a oamenilor judeca lucrurile, fenomenele, pe ceilalti si chiar pe ei insisi dupa propriul lor nivel superficial de gandire si simtire; din aceasta cauza, cel mai adesea ei isi imagineaza totul eronat.

Subconstientul tau este ca un servitor credincios, care nu discuta cu tine in contradictoriu. El accepta, in mod neconditionat, tot ceea ce mentalul tau constient gandeste si crede cu convingere. Daca mentalul tau se concentreaza bine, vei avea puterea de a alege cunoasterea, armonia, fericirea. Mentalul tau constient este paznicul caii de acces spre subconstient. In mod normal, prima lui functie ar trebui sa fie aceea de a ocroti subconstientul, astfel incat in el sa nu ajunga sa se imprime idei false, convingeri perverse sau ganduri negative. Intelegand aceasta, gandeste-te mai mult la ce este frumos si perfect in lume. Sentimentul de admiratie resimtit cat mai des te eleveaza si te umple de sublim. Prin rezonanta, intotdeauna sufletul tinde sa se ridice la inaltimea a ceea ce admira.

Sugestiile, parerile, convingerile sau remarcile altora n-au nici un fel de putere asupra ta, in sensul de a te putea influenta, atata timp cat nu esti la unison, pentru a rezona cu energiile pe care le evoca sau le manifesta ei. Singura putere stapana este gandul tau, care poate accepta sau respinge prompt aceste sugestii. Poti alege sa nu sa iei in consideratie ceea ce nu vrei, refuzand sa crezi ceea ce nu doresti sau consideri fals, continuand sa-ti afirmi mai departe binele si armonia. Supravegheaza atent ceea ce gandesti, simti si faci, in virtutea legii actiunii si reactiunii (mai curand sau mai tarziu, vei raspunde pentru ceea ce faci, atat tie insuti, cat si lumii in care traiesti). Cel care comite un rau, o nedreptate altuia, isi provoaca tot atat de mult rau si lui insusi. Intelectul tau nu este rau.

Nici o forma sau energie a naturii nu este fundamental rea. Totul depinde de intentia pe care o ai si de modul in care te servesti de fortele naturii, care sunt perfect neutre, ca si electricitatea, care poate sa foloseasca la iluminat, sau la construirea unor arme ucigatoare. Nu rata sansa de a face ceva extraordinar. Sufletul care nu are un tel bine conturat se risipeste. Incearca sa te depasesti. Bineinteles ca e rau sa esuezi, dar e si mai rau sa nu incerci niciodata sa reusesti. Pe cei indrazneti, conjuncturile favorabile ii ajuta sa-si atinga telul propus. Totodata, cauta sa-ti alegi cu grija gandurile sau ideile. Atunci cand iei o hotarare, chibzuieste bine si nu te grabi, pentru a nu regreta dupa aceea.

Daca vei reusi sa fii pe deplin stapanul propriului mental subconstient, vei deveni stapanul propriului destin. Daca iti controlezi subconstientul, devii spontan un model pentru ceilalti si-i poti ajuta. Aminteste-ti ca in orice moment ai posibilitatea alegerii. Alege iubirea in locul urii. Alege sanatatea in locul bolii. Alege fericirea in locul suferintei sau plictiselii. Alege existenta spirituala pura in locul unei vieti banale si cenusii. Pastreaza-ti o puritate si o spontaneitate de copil. Cand ai incetat sa mai fii copil, esti deja un suflet mort. Tot ceea ce mentalul tau constient accepta ca adevarat si crede ferm, subconstientul, la randul sau, va accepta imediat sa realizeze, dand viata si expresie ideii sau gandului imprimat in el. Gandul sau ideea este samanta. Subconstientul o va hrani si va face sa apara, mai devreme sau mai tarziu, fructul. De samanta depind roadele. Cine seamana vant, culege furtuna.

Subconstientul controleaza toate functiile vitale ale corpului tau, el cunoaste deja raspunsurile si solutiile la problemele tale, dar nu te va ajuta decat daca il vei solicita in acest sens. El e un servitor care nu poate avea initiative atata timp cat mentalul nu-i da dispozitii sa actioneze in acest sens.
Tot ce imprimi in subconstient prin ganduri, idei, imagini, aspiratii, dorinte se va realiza ulterior, mai devreme sau mai tarziu, pe ecranul existentei. In trecut, ti-ai determinat, prin modul de a gandi, prezentul. Acum, clipa de clipa, iti programezi si iti pregatesti viitorul. Multe evenimente viitoare vor fi reflexia a ceea ce gandesti acum.

Legea actiunii si reactiunii, sau legea kharmei, este expresia armoniei universale. In virtutea acestei legi, gandurile sau ideile tale intretinute in mentalul constient sunt o actiune la care, mai devreme sau mai tarziu, va urma o anumita reactie, care va fi de fapt raspunsul fidel al subconstientului tau la acele ganduri sau idei. Supravegheaza-ti gandurile si evita sa intretii, in mentalul constient, ganduri negative. Reactiile care vor urma, vor fi expresia lor precisa in realitate. Frustrarea (stare pe care o resimte subiectul ca urmare a nerealizarii unei dorinte, nesatisfacerii unei trebuinte, privarii de ceva care ii apartinea anterior in plan afectiv) survine atunci cand subiectul se inseala in sperantele sale. Daca permiti gandirii sa se fixeze pe o fatala neputinta, sugestionandu-te ca obstacolele sunt de nedepasit, ca amanarile nu vor avea sfarsit, ca greutatile sunt de nesuportat si crezi cu tarie toate acestea, subconstientul iti va raspunde in consecinta, furnizandu-ti, conform cu gandurile tale, dovezi pe care tu in continuare le vei crede cu si mai multa fermitate, blocandu-ti astfel propriul tau bine. De aici, rezulta un cerc vicios, cu consecinte nefaste, pe care tu l-ai pus in miscare si il intretii prin propriile idei pesimiste. In aceasta situatie, incapatanarea, suspiciunea bolnavicioasa, neputinta de a te razbuna, disperarea, setea de a face rau devin otravuri cumplite si sunt, fara indoiala, reactiile cele mai periculoase. In orice situatie te-ai afla, aminteste-ti ca expresia sanatatii sufletului este optimismul. Priveste lumea ca pe un miraj si consider-o un joc, un vis efemer.

Cand intr-adevar vrei sa reusesti ce ti-ai propus, imagineaza-ti cat mai clar, inca de cand te-ai hotarat ce vrei, deznodamantul fericit, sfarsitul incoronat de succes al problemei tale. Imagineaza-ti viitorul si cauta sa simti cu anticipatie bucuria implinirii a ceea ce vrei sa faci. Este esential sa mentalizezi cu credinta sfarsitul problemei, caci ceea ce gandesti ferm anticipat, subconstientul va realiza – expresie finala a ceea ce ai gandit.

Din potentialul cerebral enorm cu care a fost inzestrat, omul foloseste intre 4 si 30%. Restul ramane neutilizat, in stare latenta. Printr-o gandire ferma, dinamica, poti face sa creasca extraordinar de mult acest procentaj. Devii puternic atunci cand ai o idee fixa justa. Aminteste-ti cat mai des aceasta putere uriasa care exista in propria ta fiinta si convinge-te ca ea poate fi mobilizata prin intermediul mintii. Nu precupeti nici un efort pentru a o trezi. Reusitele tale depind de acest lucru. Vindecarile miraculoase despre care sigur ai auzit sunt in marea majoritate datorate unei credinte ferme, transmisa telepatic de vindecator sau de cel in cauza, prin dinamizarea subconstientului. In orice situatie, samanta mentala a credintei actioneaza ca un declic in straturile subconstientului, unde va determina un proces inefabil de rezonanta cu anumite focare de energie din macrocosmos.

Majoritatea bolilor incep din minte. Nimic nu se manifesta in fiinta fara sa aiba anterior imprimat un arhetip mental corespunzator. Efectul sau manifestarea resimtita este rodul pe care-l culegem de pe urma semintei mentale semanate mai demult in subconstient. Cele mai clare dovezi in aceasta directie sunt date de medicina psiho-somatica. Simptomele caracteristice ale majoritatii bolilor pot fi provocate prin inducerea anumitor stari de sugestie hipnotica (letargie, catalepsie, somnambulism, transa). Aceasta gama de fenomene create prin hipnoza, verificate in decursul timpului, dovedeste puterea uriasa a gandirii asupra subconstientului. In cazul hipnozei, gandul sau ideea sunt transmise telepatic de hipnotizator, iar manifestarea acestora se produce prin intermediul subconstientului, sub hipnoza, atunci cand se suspenda propria responsabilitate sau posibilitatea controlului mental asupra subconstientului propriu. Dovada puterii gandului asupra subconstientului este clara aici. In cazul auto-hipnozei, iti induci singur gandul sau ideea in mod ferm, iar realizarea acesteia se produce rapid, prin intermediul propriului subconstient. Atat hipnoza, cat si autohipnoza sunt probe certe ale corelatiei dintre mental si subconstient. Un mental puternic si intens focalizat prin concentrare poate influenta cu usurinta prin rezonanta subconstientul altei fiinte umane. Aceasta este hipnoza. Misterul hipnozei si al autohipnozei poate fi inteles usor in lumina acestor revelatii. Cheia este concentrarea mentala, puterea gandului de a fecunda straturile subconstientului, atat cel propriu, cat si al celui pe care vrei sa-l ajuti prin sugestie, chiar telepatic, la distanta. Un aport extraordinar, in cazul vindecarii majoritatii bolilor si in redobandirea starii de sanatate, o are credinta ferma in finalizarea cu succes a procesului curativ.

O imagine mentala adecvata, reluata mereu cu incredere si entuziasm, accelereaza minunea grabnicei insanatosiri. Amplificarea puterii curative sau regenerative este strans legata de modul in care actionam. In caz de boala, cauta sa obtii starea de rezonanta cu energiile binefacatoare ale Naturii si actioneaza in deplina armonie cu ele. Astfel, Natura te va integra matern, ca pe una dintre creatiile sale, sprijinindu-te din plin. Daca vrei sa trezesti in tine si sa-ti amplifici puterea de a vindeca, vei reusi prin marirea si rafinarea magnetismul vital, adica activarea centrilor corespondenti de forta (chakrele). Atunci cand vrei sa produci asupra cuiva o influenta curativa, imagineaza-te drept releu prin care se manifesta energia binefacatoare, pe care tu doar o tranzitezi, focalizand-o asupra fiintei pe care urmaresti sa o ajuti. Efectele sunt rapide atunci cand increderea ta in eficacitatea rezonantei este mare, gratie integrarii actiunii tale in armonia legilor fundamentale ale existentei. Aplicarea legilor mentalului este, de asemenea, necesara pentru a genera reactia corespondenta in subconstient. Prin credinta ferma, survine cunoasterea directa si, gratie acestui proces, ti se permite sa obtii puterea dorita.
Evita orice tensiune, orice sfortare artificiala, orice crispare sau constrangere mentala atunci cand soliciti ceva subconstientului. Inainte de culcare, adreseaza-i din nou subconstientului solicitarea mentala si cauta adormi cu sentimentul certitudinii ca rugamintea ta va fi indeplinita. In general, cauzele nereusitei sunt: slaba energie, lipsa increderii, inconsecventa in activarea subconstientului, imaginea mentala (gandul) imprecisa sau, din contra, efortul incrancenat (steril).

Cele trei faze ale realizarii unei dorinte prin dinamizarea puterii subconstientului sunt:

1. Considerarea lucida si materializarea atenta a problemei, in punctele ei majore;
2. Acceptarea plina de incredere a gandului ca, in mod sigur, exista o solutie pe care subconstientul ti-o va revela, permitandu-ti indeplinirea ei in sfera realitatii concrete;
3. Destinderea euforica, prin trairea anticipata a bucuriei succesului, ce se bazeaza pe convingerea de nezdruncinat a unei reusite depline.

Atentie! Cand exista un conflict sau o opozitie intre imaginatie si vointa, intotdeauna imaginatia este cea care castiga victoria, impunandu-se triumfatoare, fie in bine, fie in rau. Atunci cand vointa ta este suficient de puternica, imaginatia va putea fi controlata, iar conflictul anihilat.
Cel mai propice moment natural pentru a impregna si dinamiza subconstientul prin intermediul unei idei sau a unei imagini clare, este starea de somnolenta ce se instaleaza in faza trecerii de la starea de veghe la starea de somn. In acele clipe, legatura cu sfera subconstientului se poate realiza spontan. Cand mentalul tau constient este suficient de linistit si se poate focaliza cu usurinta, fii convins ca poti realiza, in scurt timp, prin intermediul subconstientului, ceea ce gandesti ferm si clar. Nu poate exista reusita in bine fara o anumita pace a mintii.

Daca iti imaginezi, cat mai clar cu putinta, un tel sau un ideal, mai devreme sau mai tarziu vei primi de la ambianta cosmica infinita tot ceea ce iti este necesar pentru realizarea acestuia. In multe cazuri, aceasta se intampla prin uimitoare coincidente, care pentru tine vor fi dovezi zguduitoare. Pentru a te mobiliza eficient, raporteaza-te la anumite modele care te entuziasmeaza. In majoritatea cazurilor, subconstientul a avut o contributie majora in inspirarea geniilor umanitatii.

Atunci cand o anumita problema te preocupa mult, esti suficient de atent asupra ei, focalizand-o lucid o durata adecvata de timp si urmarind cu tenacitate solutionarea ei, subconstientul va atrage magnetic catre tine toate informatiile si datele necesare, referitoare la problema ta. Daca mentalul tau e puternic dinamizat si suficient de rafinat, subconstientul poate sa-ti ofere informatii utile rezolvarii aspectelor ce te preocupa, prin comunicari telepatice cu inteligente extraterestre evoluate, care exista in lumile paralele si cu care poti interfera. In final, va aparea intuitia, sau chiar solutia clar definita. Ideea ferm anticipata a succesului in ceea ce urmarim sa realizam contine deja energiile generatoare ale succesului ulterior. Persoanele care se considera apriori norocoase aplica inconstient acest mecanism, care le usureaza mult reusita. Abordeaza-ti problemele din punctul de vedere al succesului anticipat si subconstientul tau va fi orientat sa-ti materializeze triumful, inca de la inceput.

In functie de nivelul de forta al subconstientului tau, ca si de puterea ta mentala de mobilizare, reusita sau raspunsul scontat nu se produc neaparat la cateva ore dupa formulare sau de pe o zi pe alta. Continua cu perseverenta sa impregnezi subconstientul prin intermediul ideii-forta si nu abandona aceasta sistematica solicitare decat dupa ce succesul final s-a concretizat in realitate. In unele situatii, subconstientul se poate manifesta mai usor in vis, sau chiar prin viziuni ce survin in stari de reverie. Acestea sunt raspunsuri la solicitarile tale, formulate constient sau subconstient.

Subconstientul poate fi comparat cu un magnetofon, a carui banda are menirea de a reflecta, exprima sau materializa fidel exact ceea ce am imprimat pe ea in trecut. Astfel, ceea ce mai demult am gandit doar, acum se intampla, fie in bine, fie in rau, dupa cum gandul a fost bun sau rau la origine. Fii intotdeauna binevoitor, plin de compasiune daca e cazul, dar refuza sa cedezi in fata raului, caci acceptarea ta iti va marca subconstientul, corupandu-l incetul cu incetul, reflectand compromisurile pe care le-ai facut candva. Spiritul de impacare cu ce-a fost nu serveste la nimic, caci atrage dupa sine slabiciune in sfera subconstientului.

In microcosmosul fiintei tale, mentalul reprezinta nucleul sau focarul ganditor. Daca puterea mentalului tau este foarte mare, vei fi pe deplin responsabil de felul in care gandesti despre ceilalti. Intr-un asemenea caz, daca fantezia iti mascheaza realitatea obiectiva si atribui cuiva in mod fals defecte sau vicii pe care de fapt nu le are, vei risca dublu:
a) Gandurile tale vor produce in subconstientul tau o imagine falsa, care va avea tendinta sa se materializeze in conformitate cu gandurile tale si iti va controla ulterior modul de percepere a omului respectiv, facandu-te si mai mult sa crezi ca el este asa cum ai intuit tu. Rezulta auto-halucinarea, care poate lua proportii uriase, fiind alimentata de propria ta fantezie si care te izoleaza complet de realitate. Ceea ce este dispare, iar ceea ce-ti imaginezi devine pentru tine singura realitate;
b) Daca cel despre care iti imaginezi in mod eronat ca are unele defecte sau vicii este o fiinta slaba, el va fi influentat telepatic de ceea ce gandesti tu cu putere si va avea tendinta de a se lasa modelat inconstient, transformandu-se conform gandurilor tale. Rezultatul: chiar daca respectivul nu prezinta inclinatii pentru viciul sau defectul pe care tu ti le imaginezi, acum tu-i generezi de fapt tendinta in acea directie si contribui la schimbarea lui in rau. Prin urmare, fii atent, deoarece gandurile tale negative, prin rezonanta, se reproduc identic in subconstientul celuilalt si il afecteaza negativ.

Mentalul poate fi distrugatorul realitatii sau oglinda fidela a ei. Gandirea ta, puternic dinamizata, va fi (chiar si atunci cand nu esti pe deplin constient) un formidabil agent creator atunci cand actioneaza la unison cu armonia macrocosmosului. Armonia si beatitudinea generate prin tine se vor repercuta ulterior si asupra ta, asigurandu-ti conditii si stari minunate, prin care cresterea ta spirituala va fi accelerata. Prin urmare, atat ce gandesti despre ceilalti, cat si felul in care actionezi in privinta celor ce te inconjoara, se va reproduce ulterior, mai devreme sau mai tarziu, in propria ta existenta. Abia atunci vei simti ce ai realizat anterior in privinta lor, bucurandu-te ca ai actionat bine, sau suferind, daca ai gresit cumva prin gandurile sau actiunile tale. Iata deci semnificatia psihologica profunda a regulii de aur: Gandeste despre altii numai ceea ce ai dori ca ei sa gandeasca despre tine, iar ceea ce tie nu-ti place, altuia nu-i face.

Cauta sa atingi si sa-ti mentii un cat mai profund echilibru emotional. Accepta ca pe ceva firesc faptul ca altii pot sa nu gandeasca sau sa perceapa ca tine. Respecta-i si cauta sa-i ajuti, luandu-i de la nivelul la care se afla. Asa cum tu ai dreptul sa fii in dezacord cu ei, si ei au acelasi drept.

Trairile tale interioare, ce implica predominant ganduri, stari si sentimente, sunt intr-o foarte mare masura cauza reactiilor celorlalti fata de tine, produse spontan, prin rezonanta, in subconstientul lor, care interfereaza telepatic cu al tau. Explicatia simpatiilor sau antipatiilor la prima vedere tine de armonia sau dizarmonia ce apare intre doua subconstienturi.
Doreste altuia numai ceea ce iti doresti si tie si vei constata o considerabila schimbare in bine, atat in propria ta existenta, cat si in aceluia pe care astfel l-ai ajutat. Hraneste-ti inima cu o bunavointa fara limite pentru tot ce e viu si vei constata cum creste in tine o bucurie imensa, pe care o vei revarsa sub forma de iubire fata de tot ce te inconjoara. „De fiecare data cand nu resimti suferinta la un rau care ti se face, tot atata rau moare in lume”. (BUDDHA). Prin urmare, atunci cand esti fericit in inima ta si profund impacat, ajungi sa nu mai dispretuiesti nici o actiune si astfel contribui la mentinerea ordinii si armoniei in lume.

Un cocosat, un orb sau un infirm inspira mila. Ai mila si de orbii mentali sau de infirmii spirituali. La nivel superior, a intelege inseamna a ierta. Iarta-i deci si tu, pentru ca acum nu stiu ce fac, dar mai tarziu, consecintele ii vor obliga sa-si dea seama. Cunoasterea inseamna putere. A sti inseamna a prevedea, iar a prevedea inseamna a putea.

Numai tu singur te poti eleva si numai tu insuti te poti pedepsi. Precum rotile din fata si cele din spate ale unui car, ignoranta merge prima, iar suferinta o urmeaza. Viata nu pedepseste. Omul ignorant este acela care se pedepseste singur, prin falsele lui idei despre ceilalti oameni, despre viata, divinitate, univers. Din cauza erorilor, el devine sclavul propriilor sale adevaruri, iar obisnuinta il impietreste in aceasta stare. Gandurile predominante sunt inevitabil creatoare si, prin ideile sale, omul isi poate provoca suferinta sau se poate eleva. Cand vei ajunge sa doresti intelepciunea tot atat de intens asa cum un om, pe cale sa se inece, doreste aer sau ceva de care sa se agate, atunci o vei primi.

Te nasti doar cu doua frici: aceea de a nu cadea si aceea fata de zgomotele bruste. Toate celelalte sunt dobandite. Prin urmare, frica este de doua feluri: normala si anormala. Frica normala este un fel de sistem de alarma, ale carui radacini se afla in instinctul de conservare si ne este data de Natura pentru a ne ocroti. Frica anormala sau dobandita ia nastere atunci cand ii permiti imaginatiei sa galopeze dupa bunul plac. Remediul consta in a-ti induce si mentine in sfera imaginatiei anticipari benefice, controlate in intregime de tine. Atata timp cat iti stapanesti imaginatia, conduci; cand imaginatia ajunge sa te stapaneasca, esti fatal condus si te simti neputincios, ca un sclav. Invata sa faci haz de fricile si inhibitiile tale. Este cel mai bun medicament si aceasta atitudine te va ajuta sa le infrangi si sa le faci sa dispara. Razi acum de ceea ce in trecut te infricosa, dar care astazi nu te mai sperie.

Batranetea nu este atat de mult legata de trecerea anilor, cat mai ales de aura intelepciunii, de trezirea si explorarea imenselor resurse latente ale subconstientului, urmarind transmutarea si focalizarea acestor puteri pentru a trai o viata plenara, fericita. Viata este numele pe care-l dam unei miraculoase puteri invizibile, pe care in majoritatea cazurilor nu o intelegem din punct de vedere al complexitatii ei. Rabdarea, stapanirea de sine, bunatatea, blandetea, iertarea, dragostea, abnegatia, bunavointa, credinta, bucuria, intelepciunea, fericirea, incantarea, intelegerea – aceste calitati nu imbatranesc niciodata. Cultiva-le, exprima-le, amplifica-le, rafineaza-le si vei putea ramane tanar, atat cu spiritul, cat si cu trupul, radiind cu intreaga fiinta o fermecatoare perfectiune. Imbatranesti si te ofilesti mult mai repede atunci cand te inchistezi in prejudecati aberante si incetezi sa mai visezi. Imbatranesti cand esti irascibil, suspicios, egoist, rautacios, certaret, gelos, deznadajduit. Umple-ti intreaga fiinta de cunoastere, iradiaza lumina iubirii si atunci tineretea se va manifesta nestavilit in tine. Fii constient ca esti o fiinta cu posibilitati nelimitate. Gandeste-te ca esti minunat!

Henri Durville

melimeloparis.ro savonnerie.ro

1 thought on “Misterul subconstientului

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

mondris.ro