Ce inseamna iubirea de sine?

iubirea de sineTotusi, ce inseamna iubirea de sine? Este ceva mai profund decat indemnurile promovate de oricine care spune: ”Crezi in tine, esti fantastic si da, oamenii te plac!”

Iubirea de sine este un lucru mult mai sacru si mai misterios. Este o stralucire interioara, o atmosfera de caldura care incepe treptat sa te inunde pe masura ce inveti sa-ti spui da tie insuti asa cum esti chiar in acest moment. Este o baza esentiala pentru dezvoltarea spirituala. ”Cel mai important lucru dintre toate este sa te iubesti pe tine insuti”.

Cel mai bun lucru pe care-l poti face din iubire de sine este sa-ti permiti sa fii. Sa fii ce? Tu insuti, binenteles. Este definitia de sine pe care o propun: sa-ti permiti sa fii fiinta care esti.

Esti constient de fiinta pe care o reprezinti, fiinta care vrea sa traiasca in tine, prin tine, ca tine? Daca vei fi cinstit, vei recunoaste ca abia daca cunosti aceasta dimensiune profunda din fiinta ta. Fiinta pe care o reprezinti nu poate fi gasita decat aici, in nucleul experientei tale de viata din acest moment. Restul nu e decat amintire sau proiectie mentala.

Fiinta pe care o reprezinti nu e ceva la care sa stai sa te gandesti. Este dincolo de orice gand. Desi poate ca te revolti atunci cand altii iti impun parerile lor sau cand au anumite idei preconcepute legate de tine, probabil nu observi cat de des faci asta chiar tu in ceea ce te priveste. Cine ai fost tu ieri, anul trecut sau in copilarie, adolescenta, tinerete- nici una dintre aceste persoane nu este cine sau ce esti tu; sunt doar amintiri. Daca tii in memorie o imagine sau un concept despre ceea ce esti, iti bagi sufletul intr-o cusca si nu-ti permiti sa traiesti liber si expansiv.

Bineinteles, daca te crezi rau, nevrednic sau deficitar, un prim pas ajutator ar fi sa te gandesti la tine ca la o persoana buna, sa te vezi intr-o lumina mai pozitiva si cu mai multa compasiune. Pentru multi, aceasta afirmare pozitiva poate reprezenta un pas inainte pe drumul spre adevarata iubire de sine. Dar este tot un exercitiu spiritual care ne divide: un eu separat, subiectul, care apreciaza un alt Eu, obiectul iubirii respective. Pentru ca iubirea de sine sa se nasca realmente, trebuie sa fie mai mult decat un concept, o credinta sau o vorbarie despre sine. Trebuie sa implice un nou comportament fata de sine, un nou mod de a simti si celebra prezenta vie pe care o reprezint, mai degraba decat sa mentin o imagine de sine favorabila.

Related:  Ramai tanar

Iubirea de sine inseamna sa ma sustin in tot ceea ce fac, in loc sa mentin un concept despre ce si cum ar trebui sa fiu. Orice idee despre ceea ce sunt sau ar trebui sa fiu, nu e niciodata corecta, intrucat intotdeauna e inferioara prezentei vii care sunt eu, pe masura ce aceasta se dezvaluie altfel in fiecare clipa. Eu nu sunt o entitate fixa, ci un flux dinamic de experiente, viu in fiecare moment- cand imi dau voie sa ma manifest.

Poti simti toate acestea in orice notiune pe care ai avea-o despre tine in acest moment. Ce se intampla cand iti permiti sa fii prezent, chiar in acest moment, fara sa te bazezi pe vreo imagine familiara sau credinta stocata pe ”hard-disk”-ul memoriei, care sa-ti spuna cine esti? La inceput ai putea avea un sentiment de dezorientare. Daca te poti relaxa pur si simplu in acest moment pentru o clipa, fara sa te lasi coplesit de frica, ai putea avea un moment in care sa te simti pe tine insuti ca pe o prezenta vie, o fiinta misterioasa, impenetrabila, deschisa, treaza si gata sa raspunda curentelor schimbatoare ale fiecarei clipe.

Lasa-te sa fii acea fiinta, chiar daca doar pnetru o clipa la inceput, aici si acum. Acest lucru iti va permite sa te relaxezi si sa te conectezi cu tien insuti, oferindu-ti un gust proaspat si imediat al demnitatii si valorii tale inerente. Momente minunate ca acesta facc posibila fericirea de a fi in viata, de a fi fiinta care esti. Cu cat gusti mai mult din aceasta stare de conectare, cu atat mai mult ea da nastere unei straluciri interioare, care este experienta imediata a iubirii de sine.

John Welwood

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.