Din invataturile lui Osho, comori spirituale

1. Nu esti intr-o competitie cu ceilalti. Tu esti tu, si asa cum esti tu, in felul tau, esti perfectiunea intruchipata. Accepta-te!

2. Inceteaza sa te judeci. In loc de a te judeca, trebuie sa incepi sa te accepti cu toate imperfectiunile tale, cu toate slabiciunile, toate erorile, toate esecurile. Sa nu-ti ceri sa fii perfect. Asta ar insemna sa-ti ceri imposibilul si de sigur ca te vei simti frustrat. La urma urmei, esti doar o fiinta umana.

3. In loc sa te gandesti cum sa faci sa primesti dragoste, incepe sa o dai. Nu exista nici un alt mijloc.

4. Libertatea nu inseamna lene si nepasare. Libertatea este responsabilitate. Daca tu nu-ti asumi responsabilitatea, o face altcineva pentru tine. Asa devii sclav.

5. Joaca trebuie sa ramana viata ta. Munca trebuie sa fie doar un mijloc de a te juca. Nu-ti transforma viata intr-o rutina de munca, pentru ca scopul vietii e joaca.

6. Omul devine cu adevarat om atunci cand isi asuma intreaga raspundere pentru ceea ce este: asta e primul curaj, cel mai mare curaj.

7. Renunta la mintea care gandeste in proza; trezeste alt gen de minte care gandeste poetic. Lasa-ti deoparte priceperea la silogisme; cantecul lasa-l sa-ti fie mod de viata. Treci de la intelect la intuitie, de la cap la inima, pentru ca inima e mai aproape de mistere.

8. Singura raspundere adevarata este fata de propriul tau potential, fata de propria ta inteligenta si constienta, fata de actiunea conforma cu ele.

9. Copiii sunt atat de puri, atat de plini de vitalitate, debordeaza de atata energie. Regasirea acestei energii este suficienta pentru a-l vindeca pe om. Important este sa scoti acest copil la lumina, iar imbratisarea este una din modalitatile cele mai eficiente.

10. Existenta este una singura. Ea se exprima in milioane de forme, insa spiritul care este exprimat este acelasi. Este o singura divinitate, cu o varietate infinita de creaturi.

Related:  Oglindiri

11. Intuitia este cea mai inalta treapta a scarii, scara constiintei. Aceasta scara are trei trepte: prima si cea mai de jos este instinctul; a doua, cea din mijloc, este intelectul; iar a treia, cea mai de sus, este intuitia. In toate trei este folosita particula „in”. Lucrul acesta este semnificativ. El inseamna ca aceste calitati sunt innascute. Ele nu se pot invata, nu exista niciun mod de a le dezvolta cu ajutor din afara.

12. Traieste total, traieste cu pasiune… In felul acesta, fiecare moment devine de aur, iar intreaga ta viata se transforma intr-o insiruire de clipe aurite. O astfel de fiinta nu moare niciodata, caci atingerea ei seamana cu aceea a regelui Midas: orice atinge, se preschimba in aur.

13. Noi suntem ceea ce cunoastem, ceea ce simtim. A cunoaste ceva inseamna a te identifica cu acel ceva. A cunoaste iubirea inseamna sa iubesti; a cunoaste divinitatea inseamna sa devii divin. Autocunoasterea inseamna realizare; cunoasterea inseamna sa fii.

14. Ego-ul este un aisberg. Topiti-l. Topiti-l prin iubirea voastra profunda, astfel incat sa dispara, iar voi sa redeveniti parte integranta din marele ocean.

15. Daca nu esti capabil de a fi singur, relatia ta este falsa. Este doar un truc pentru a evita singuratatea, nimic altceva.

16. Nu lasa pe cineva sa spere la un viitor alaturi de tine, daca nu ai de gand sa faci parte din el.

17. In momentul in care simti ca nu mai esti dependent de nimeni, in fiinta ti se instaleaza o tacere profunda, o relaxare lipsita de febrilitate si tensiune. Dar asta nu inseamna ca atunci vei inceta sa iubesti. Din contra, vei cunoaste pentru prima data o noua dimensiune, o noua calitate a iubirii, o iubire care nu se mai limiteaza la cuvinte, si care se apropie mai degraba de prietenie pura.

18. Totul este un mare mister. Orice efort de a-i gasi o explicatie este gresit – trebuie doar sa il iubesti, sa traiesti cu el si sa dansezi cu el.

Related:  Darul iubirii

19. Daca urmezi o disciplina, devii sclavul acesteia. Singura disciplina trebuie sa se nasca din propria ta constiinta; numai asa vei deveni un maestru. Daca respecti o anumita ordine in viata, aceasta te va limita; esenta fiintei va ramane intr-o dezordine profunda. Ordinea nu poate fi impusa decat la suprafata. In centru va domni haosul.

20. Faptul ca-i judeci pe altii face ca ego-ul tau sa creasca. De aceea oamenilor le place sa vorbeasca despre greselile altora – le da sentimentul ca ei sunt corecti.

21. Nu incerca sa creezi ceva supraomenesc. Fii uman, accepta caracterul uman al celuilalt, cu toate slabiciunile la care este expus acesta. Partenerul tau va comite greseli, la fel cum tu vei comite greseli – si amandoi trebuie sa invatati. A fi impreuna este o mare invatatura – a iertarii, intelegerii faptului ca celalalt este la fel de uman ca tine. Doar un pic de iertare…

22. Daca adevarul nu este al vostru, atunci nu este adevar. Pentru a fi adevar trebuie sa va apartina, sa provina din experienta voastra; adevarul nu poate fi imprumutat.

23. In momentele de iubire profunda, oamenii respira la unison. Atunci cand se urasc, respiratiile lor sunt cat se poate de diferite.

24. Renuntati la ideea ca toate lucrurile trebuie sa se potriveasca, renuntati la ideea ca trebuie sa fie o armonie perfecta – pentru ca nu sunt niste idei bune. Daca toate lucrurile ar fi la locul lor, v-ati plictisi unul de celalalt; daca totul este armonios, pierdeti toata esenta relatiei. Este bine ca sunt lucruri care nu se potrivesc.

25. Dragostea trebuie sa fie o relatie prieteneasca, in cadrul careia nimeni nu este superior, in care nimeni nu ia deciziile, in care amandoi partenerii sunt pe deplin constienti de faptul ca sunt diferiti, ca felurile in care abordeaza viata sunt diferite, ca gandesc diferit si totusi – cu toate aceste deosebiri – se iubesc.

Related:  Rolul chakrelor in evolutia spirituala

Oshos-a nascut in Kuchawada, India, la 11 decembrie 1931. Tatal sau a fost negustor de haine si apartinea religiei jainiste. In 1946, Osho are experienta primului sau satori .De-a lungul anilor experientele sale meditative au devenit din ce in ce mai profunde. La varsta de 21 de ani atinge ceea ce el denumea iluminarea, „cea mai inalta culme a constiintei omenesti”. 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.