Eliberarea de suferinta si optimizarea situatiei de viata

Acordati-va zilnic cate o ora pentru a va conecta cu toata vigilenta si simturile la felul in care va resimtiti corpul, mintea si starile sufletesti. Deveniti pe zi ce trece tot mai constient de ceea ce se intampla cu dvs., observand cu o cat mai mare acuratete orice fenomene apar, fara a cenzura mental existenta lor. Procesul de observare este un proces de largire a perceptiei, in care incepeti sa intuiti si sa simtiti treptat o realitate mai profunda a propriei existente decat cea cunoscuta pana acum. Ale carei legi si posibilitati sunt cu totul altele.

Asadar: constientizati tensiunea, durerea, sau poate exuberanta, pasiunea, bucuria, lasati gandurile sa vina si sa plece in propriul ritm, fiti un observator lucid si curajos al propriei dvs. persoane, simtind si constientizand fenomenele interioare cat mai amplu. Iar pentru ca acest lucru sa fie posibil va trebui sa existe o parte din dvs. pe care o vom numi „intentie pura si neingradita” care va veghea non stop in mod ferm si totodata fluid la ramanerea in experienta si intr-o stare de trezire, de acceptare a ceea ce este si de neidentificare cu nimic. Desi traiesti povestea de viata, ramai ancorat in intentia de a „decanta” povestea, ne mai devenind una cu ea pentru a te pierde in jumatati de adevar. Aceasta intentie pura este, daca vrei, centrul spiritual al fiintei, inteligenta de dincolo de minte, sursa starii de gratie, singura capabila sa faca din planul mental si emotional o unealta si nu un stapan (ca pana acum).

Observati-va gandurile si emotiile ca si stare fizica si psihica, simtiti-le in primul rand in corp, caci corpul nu minte niciodata. Simtiti cand vi se face rau (indiferent cat de categorica sau abia perceptibila este aceasta senzatie) si identificati acele stari psihice care va provoaca raul fizic, indiferent ca se numesc frica, angoasa, manie, confuzie, frustrare, indignare, nerabdare, neputinta, dependenta, invidie, gelozie, ura, admiratie fanatica, pasiune mistuitoare, dragoste compulsiva. Priviti-le de-a dreptul, intrati in contact cu ele asa cum sunt, placute sau inspaimantatoare, grosiere sau subtile. Simtiti si acceptati ceea ce este. Nu alimentati cu reactii ceea ce deja vine din interior, dati-va tot in procesul de constientizare. Focalizati-va pe constientizare si nu pe identificarea cu povestea prin trairea sa complet pierdut in reactii mental-emotionale. Realizati dificultatea de a intampina aceste stari cu atentie si luciditate. Acordati-le intreaga dvs. permisiune de a se derula, in timp ce ramaneti martor si totodata conectat la derularea lor. Observati si simtiti golul din stomac, gheara din gat, apasarea de pe inima, sufocarea din piept, devitalizarea graduala a corpului sub imperiul unei emotii nascute dintr-un gand sau ideologie care a pus stapanire pe fiinta. Identificati emotia si gandul pe cat posibil. Continuati-va observarea, reconectati-va la momentul prezent ori de cate ori simtiti ca v-ati pierdut in poveste. Confruntati emotiile, credintele si orice gand cu partea din dvs. care este atenta, curajoasa, vigilenta, gata sa se arunce cu ochii larg deschisi in universul disparat al simtirilor si ideologiilor personale fara a se lasa niciodata acaparata complet de acestea. Lasati in mod constient gandurile si emotiile sa va traverseze si nu va agatati de ele. Tratati-le cu maxima atentie, daruire si trezie a intentiei de a decanta tot. Veti descoperi la un moment dat, dincolo de spatiul mental-emotional, primele raze de lumina ale unei lumi noi, multidimensionale, infinit mai complexe, la care putem avea acces nemijlocit parcurgand acest drum. Este starea de gratie.

Related:  Cele sapte secrete ale vietii, sanatatii si prosperitatii

In practica voastra este important sa aveti grija sa nu generati reactii de impotrivire si nu va abateti atentia in alta parte, la ceva mai placut, mai usor, familiar sau comun. Stati treaz in propria nebuloasa, in propria agitatie, in propria fericire sau durere, fiti tot mai constient de ceea ce se intampla. Simtiti emotia, percepand-o pe cat posibil din centrul fiintei – acel spatiu sacru conectat la tot dar neidentificat cu nimic. Incercati sa percepeti gandul din spatele emotiei. Acesta este aproape intotdeauna o judecata de valoare asupra unui aspect considerat indezirabil a ceea ce ati fost candva sau sunteti in prezent. Recuperandu-va prin practica bucatile de suflet ostracizate in hrubele inconstientului ca urmare a nenumaratelor judecati de valoare, veti realiza la un moment dat ca emotiile, gandurile, rolurile, nu sunt decat o parte a realitatii fiintei voastre care are nevoie sa creasca precum un copil mic.

Fiti martorul tacut al propriului dvs. tablou mental, indiferent de ceea ce faceti sau de evenimentele exterioare. Observati si simtiti totul asa cum este, asa cum vine. Faceti acest lucru din centrul atemporal al fiintei care este mai mult decat orice poveste, emotie, gand sau rol. Acest centru al fiintei este locul in care totul este permis, in care adevarata crestere poate sa aiba loc, in care sufletul se reintregeste, fiinta se dezvolta, minunile se intampla deoarece el apartine spatiului sacru si vast de dincolo de orice conflict sau fragmentare care a existat vreodata.

Extinzand treptat practicala intreaga dvs. activitate si existenta de zi cu zi, iesiti tot mai mult din sabloanele de gandire si reactie obisnuite sa imparta realitatea in mii de fragmente, renegand pe majoritatea din ele si alegand sa traiasca intr-un coltisor de realitate rupt de marele proces al creatiei. Alegeti sa simtiti constient si sa acceptati pe deplin ceea ce se intampla in minte si in suflet, exact asa cum este, nu cum ati vrea voi sa fie din putinul perceptiei tridimensionale. Veti vedea cum incet-incet iesiti din limitarile negatiei, ale fricii ancestrale de anihilare, ale divizarii in mii de bucati si tot atatea adevaruri limitate, partiale, disparate, lipsite de stralucire, de putere si dragoste. O minte care iese treptat din compulsivitate, obsesie, disociere si discordie, devine o minte ascutita, agera si patrunzatoare, compasiva, capabila sa se conecteze la o realitate transcendenta, unificata, in care conflictul si limitarea nu mai exista pentru ca bucatile disparate au recompus intregul. Un intreg constient de el insusi chiar in aceasta lume tridimensionala. O astfel de minte devine capabila sa atraga solutii viabile si armonioase din spatiul infinit al variantelor, gasind rezolvari la probleme altfel poate insurmontabile.

Related:  Interviu cu un medic tibetan Ayurvedic

Revenind la practica noastra… Mergeti mai departe si observati apasarea si tensiunea care apar atunci cand exista asteptari febrile cu privire la viitor, atunci cand va agatati cu disperare de o dorinta proiectata undeva peste timp, pe care in loc sa o atrageti in manifestare din starea de curaj, de simtire si acceptare a momentului prezent (viata are o inteligenta care gestioneaza in fiecare clipa un Univers intreg de o complexitate infinita), o ganditi cu mintea si angoasele nerezolvate ale trecutului. Frica, tensiunea, teroarea, compulsivitatea atrag variate manifestari ale exact acestor realitati. De aceea se spune foarte des in toate scolile de dezvoltare personala ca trecutul nerezolvat, neintegrat, e dus mai departe in viitor, in timp ce fericirea din prezent este ca si inexistenta.

Putem vorbi de libertatea fiintei traind in trecut? Nici vorba, atata timp cat emotiile, rolurile jucate si gandurile noastre sunt cele care ne poseda in loc de a ne servi. Si singurii capabili sa iesim din aceasta inlantuire suntem noi insine, arzand in lumina constiintei noastre limitarile pe care le-am purtat cu noi de-a lungul unor lungi perioade de timp. Arzand trecutul care ne-a dictat multa vreme realitatea (adesea una deloc placuta), creem acum viitorul nostru cel liber, acela care ne ofera posibilitatea de a ne trai viata atragand sanatate, fericire si implinirea a tot ce ne dorim.

Veti avea ocazia sa observati pe parcursul practicii cum gandul precede emotia (care nu este altceva decat energia gandului transmisa in corp). Percutand in corp, emotia creeaza o stare fizica de confort sau de disconfort (dupa caz) care determina aproape instantaneu reactualizarea gandului. Reincarcat, gandul alimenteaza din nou emotia si asa mai departe. A interpune constiinta in mijlocul acestui proces este echivalent cu intreruperea ratacirii perpetue printre ganduri si emotii, iesirea din automatisme, activarea perceptiei in profunzime a realitatii, asimilarea lectiei de viata si intelepciune incapsulata in evenimentul care ne-a sensibilizat. Putem traversa astfel orice eveniment, iesind din el cel mai probabil cu succes si mai ales mai intelepti si mai liberi de orice ingradiri psihice.

Related:  Meditatie pentru Purificarea si Echilibrarea Chakrelor

Scopul acestei practici este sa ajute pe fiecare sa traiasca si sa se dezvolte experimentand la un nivel din ce in ce mai profund realitatea interioara si exterioara.

Este indicat, fara doar si poate, in functie de ceea ce va doriti, sa actionati in plan fizic pentru indeplinirea dorintelor voastre (in masura in care conjunctura o permite si actiunea nu dauneaza vietii in general). Indiferent ca o faceti sau nu, cu adevarat important este sa continuati procesul de rafinare a propriului spatiu interior. Cu timpul, din rafinamentul perceptual care ia nastere odata cu practica, se dezvolta o capacitate extraordinara de co-creare a realitatii exterioare. Starea de simtire constienta si reintegrare in realitatea holistica insemnand adevar, iubire si libertate are darul de a scoate fiinta din universul limitat al necunoasterii, al ignorantei si neputintelor in care a trait mii si mii de ani.

Aceasta este o munca de o viata. Dar calitatea vietii care vine odata cu ea este incomensurabila. Retineti un lucru: dati viata zilelor si veti da multe zile vietii!

Eduard Irimia

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.