Dezvoltare personala

Cum sa va comportati in lume

1. Daca vreti sa scoateti mierea, nu rasturnati stupul

Loading...

Nu criticati, nu condamnati si nu va plangeti
Critica este zadarnica pentru ca il plaseaza pe individ in defensiva si de obicei il face sa lupte pentru a se justifica. Critica este periculoasa pentru ca raneste orgoliul personal, lezeaza sentimentul de importanta si starneste ranchiuna.

Orice prost e in stare sa critice, sa incrimineze si sa se planga – si majoritatea chiar o fac. Dar este nevoie de tarie de caracter si autocontrol pentru a putea intelege si ierta.

„Un om isi demonstreaza maretia in felul de a-i trata pe oamenii mici.”-Carlyle

In loc sa ii condamnam pe ceilalti, haideti sa-i intelegem. Sa gasim motivele pentru care ei fac ceea fac. Este mult mai profitabil si mai innobilat decat critica: ne atragem astfel simpatie, toleranta si bunatate:”A sti totul inseamna a ierta totul.”

Dr Johnson:„Nici macar Dumnezeu nu are de gand sa judece oamenii pana nu si-au dat ultima suflare.” De ce am cere mai mult decat Dumnezeu?

2. Marele secret al comportamentului uman

Fiti drepti si sinceri in aprecieri

W. James: „Cel mai profund principiu al naturii umane este setea de a fi apreciat.” Hranim trupurile copiilor, prietenilor si angajatilor nostri, dar cat de des le hranim respectul de sine? Le dam friptura si cartofi ca sa ii energizam, dar uitam sa le oferim cuvinte de apreciere care ar rasuna in mintile lor ani de
zile, ca muzica galactica a luceferilor de dimineata.

Sa rostim doar cuvinte sincere de apreciere. Sa fim generosi in aprobare si darnici in lauda, si oamenii ne vor aprezia cuvintele, le vor pretui si le vor repeta toata viata, mult timp dupa ce noi insine le vom fi dat uitarii.

3. Cine e in stare de asta, are lumea la picioare. Cine nu, e condamnat la singuratate

Starniti in ceilalti o dorinta vie

De ce sa discutam despre ce vrem noi? E pueril. Absurd. Normal ca sunteti interesati de ce vreti dvs. Nu va veti pierde nicicand acest interes. Dar asta nu priveste pe nimeni altcineva. Restul lumii seamana mult cu dvs: se concentreaza doar asupra a ceea ce vor ei.

Deci unica modalitate de a-i influenta pe ceilalti este de a vorbi despre ce vor ei si a le arata cum pot sa-si implineasca dorintele.

Lumea e plina de oameni lacomi si de fiinte care sunt in cautarea propriului eu. Deci, cand apare un individ care incearca, altruist, sa-i ajute pe altii, obtine un avantaj imens.

Dale Carnegie

loading...

Un comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.