Ganditi frumos

Ganditi frumosCe inseamna sa ganditi frumos?
Inseamna sa nu te gandesti la ceva frumos intr-o anumita clipa , ci sa gandesti frumos in orice clipa, sa fii atent la ganduri, sa selectezi gandurile care trec prin minte, sa retii gandurile cele bune, si in masura in care exista posibilitatea, sa le dai grai si sa le intrupezi in fapte.
Este foarte important sa stim ca gandurile noastre le mai stie cineva: le stie Dumnezeu, le stie Domnul Hristos care e Dumnezeu adevarat si om adevarat.
Domnul Hristos are in vedere gandurile noastre.

De asemenea, avand in vedere ca prin mintea noastra trec tot felul de ganduri si bune si rele, si frumoase si urate, este important sa fim cu luare aminte la ganduri, sa gandim frumos.

Pentru ca daca gandim frumos si numai frumos, atunci traim frumos si numai frumos, si daca gandim frumos si traim frumos, suntem fericiti.

Si fericirea este mai aproape de tinerete decat de batranete.

Tinerii prin structura lor, prin nazuintele lor, prin felul lor de a se angaja in anumite actiuni, sunt mai aproape de fericire, sunt mai aproape de realizari care sa le dea multumire si fericire.

Si tinerii mai sunt cumva fericiti, in sensul ca nu au un trecut lung care sa fie patat de: ganduri rele, de fapte necuviincioase, de vorbe nelalocul lor, pentru ca tineretea este mai aproape de copilarie, iar copilaria este intr-un fel idealul crestinului. Nu in sensul sa ramanem la copilarie ca faza de inceput, ci sa ne mentinem in sfera copilariei in ceea ce priveste: seninatatea, nerautatea sau rautatea fara durata si in cea ce priveste nevinovatia cata este in copilarie.

Stiti ca in povestile noastre este vorba de “tinerete fara batranete si viata fara de moarte“. Nu in sensul ca sa ramana omul la tinerete si sa nu ajunga la batranete.
Batranetea nu trebuie sa o intelegem ca o varsta a neputintei, o varsta a mortii inainte de moarte. Ci (sa) o intelegem ca o batranete fericita.

La cununie se spune asa : “Da-le lor Doamne, sa-si petreaca viata fara de prihana si sa ajunga batraneti fericite, cu inima curata implinind poruncile tale“.

Iata un indreptar de viata, o rugaciune. Pentru ca viata noastra trebuie sa fie invaluita de rugaciune, iar “viata fara de prihana“ inseamna: fara pata, fara vina, in chip ireprosabil.

In rugaciunile care le facem noi cand ne impartasim cu Dumnezeiestile Taine, e si o rugaciune de multumire in care pomenim bunatatea lui Dumnezeu care ne-a dat Sfintele Taine “spre curatirea trupului si a sufletului“

Mai intai inzdravenirea trupului si a sufletului ! De ce ? Pentru ca intr-un trup bolnavicios si intr-un suflet neputincios , nu se pot realiza lucruri de valoare

Apoi se cere in aceasta rugaciune “Impacarea sufletestilor mele puteri“ pentru a nu fi anarhie in existenta noastra ci randuiala, mintea sa fie conducatorul simtirii si vointei.

“Spre luminarea ochilor inimii mele“ Ne trebuie lumina in suflet. Pentru ca daca ai lumina la tinerete, poti avea pana la sfarsit si pana in vesnicie.

“spre credinta neinfruntata“ Sa avem o credinta adevarata.
“spre dragoste nefatarnica“ Sa fie o dragoste adevarata, intemeiata pe nepatimire
“spre plinirea intelepciunii tale“ Sa avem intelepciune de la Dumnezeu, sa fim ganditori de Dumnezeu.

“spre paza poruncilor Tale, cu inima curata implinind poruncile Tale“. Sa ne gandim mai des la implinirea poruncilor lui Dumnezeu.

“Spre adaugarea Dumnezeiescului Tau har“ Sa primim tot mai multa putere, energie, din Dumnezeu, ca sa putem face fata ispitelor si cerintelor pe care ni le pune in fata viata.

“spre trezirea sufletului”

Mitropolitul Balan avea o vorba:
“Cea mai frumoasa podoaba a unui tanar este inima curata si mintea treaza“
Cu ce se murdareste? Cu ganduri murdare, cu imagini murdare, cu fapte murdare.
De ce mintea treaza? Deoarece cu mintea lucram ca sa ne facem curat in suflet si totodata ne pazim sa nu ne bagam murdarii in suflet
„spre iertarea pacatelor“ Sa ne ierte Dumnezeu pacatele pe care le-am facut in vremea nestiintei, in vremea cand n-am luat aminte sau n-am stiut de Dumnezeu, sau nu ne-am interesat de Dumnezeu. Ca sa ne ierte pacatele, trebuie mai intai ca noi sa le parasim.

“spre impartasirea cu Duhul Sfant“ Sfantul Serafim de la Savrov spunea ca scopul vietii crestine este dobandirea Duhului Sfant pe care il primim si il simtim la botez si il scoatem la iveala prin Impartasirea cu Dumnezeiestile Taine

“spre implinirea Imparatiei cerurilor“ Adica noi (cei cu viata curata, inima curata si cu indrazneala cea buna catre Dumnezeu) asteptam Imparatia lui Dumnezeu.

Un alt mijloc de a ne impotrivii gandurilor rele, este de a ne umple mintea cu ganduri bune.

Eu va indemn sa fiti cu seriozitatea cuvenita in lucrurile spirituale, sa va tineti de biserica, de slujbele noastre, sa duceti o viata care sa o poata binecuvanta Dumnezeu.

Va indemn sa fiti cat mai seriosi si, asa cum va pregatiti pentru viata prin acumularile de cunostinte intelectuale, tot asa sa va ocupati de curatirea vietii.

Daca aveti suflete intinate, sa cautati sa le spalati cu Sangele Domnului Iisus Hristos.

Daca aveti impotriviri, cereti dar lui Dumnezeu sa le risipeasca.

Nu poate vrajmasul sa se bage in minte, daca tu ai o minte intarita in bine.

Parintele Teofil Paraian

loading...

One Reply to “Ganditi frumos”

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.