Semne ale succesului spiritual. Dharma

DharmaPadma Sambhava a spus: Atunci cand DHARMA se realizeaza spontan in inima ta, vor aparea diferite semne ale succesului in practica spirituala.

Yeshe Tsogyel a intrebat: Care sunt aceste semne?

GURU-L a raspuns: Atunci cand lacomia te afecteaza din ce in ce mai putin, acesta este un semn ca ai reusit sa invingi tendinta demoniaca de a fi atasata de (fixata in) asa-zisa „realitate” a lumii materiale, concrete.

Atunci cand atasamentul tau scade, acesta este un semn ca te-ai eliberat de tirania ambitiei.

Atunci cand emotiile tale perturbatoare apar din ce in ce mai rar si sunt din ce in ce mai putin intense, acesta este un semn ca cele cinci otravuri (ale tendintelor inferioare, si anume: orgoliul, mania, dorintele pasionale, invidia si prostia) incep sa fie alchimizate si depasite in interiorul fiintei tale.

Atunci cand nu mai manifesti aproape deloc egoism, acesta este un semn ca ai invins tendinta demoniaca de a te agata, de a fi atasata de propriul ego (egoismul).

Atunci cand te-ai eliberat de prejudecati, precum si de idei fixe si inchistatoare si nu te mai agati de niciun punct de referinta, acesta este un semn ca incepi sa iti trezesti adevarata stare de intelepciune si astfel nu mai apar in cazul tau perceptii eronate care te-ar putea amagi.

Atunci cand in constiinta ta sunt unificate conceptele de „cel care mediteaza” si „obiectul meditatiei” si nu pierzi niciodata din vedere natura ta innascuta (Sinele Suprem nemuritor), acesta este un semn ca ai inceput sa traiesti stari autentice de iluminare spirituala.

Atunci cand orice perceptie apare ca o experienta impartiala de sine statatoare, acesta este un semn ca ai ajuns la esenta practicilor meditative, care ti-au trezit o viziune corecta.

Atunci cand percepi SAMSARA si NIRVANA ca fiind indivizibile, fiind una si aceeasi realitate, acesta este un semn al faptului ca deplina realizare spirituala se trezeste in fiinta ta.
Pe scurt, daca nu mai esti atasata nici macare de propriul tau trup, acesta este un semn al eliberarii totale de orice atasament.

Related:  A transcende karma

Atunci cand nu te mai afecteaza suferinta si dificultatile, acesta este un semn al faptului ca ai inteles ca lumea aparentelor este o iluzie.

Atunci cand nu mai manifesti decat intr-o masura foarte mica cele opt griji (preocupari) lumesti (dorinta de a obtine castiguri materiale, placere, mandrie si faima, precum si respingerea sau teama de pierdere, durere, reprosuri si proasta reputatie), acesta este un semn al faptului ca ai recunoscut cu adevarat natura iluzorie a mintii.

In orice caz, atunci cand semnele interioare ale succesului incept sa se manifeste vizibil in exterior, este precum in cazul unui copac care a infrunzit. Atunci cand semnele exterioare sunt observate de ceilalti oameni, este ca si cum fructele copacului s-au copt si pot fi savurate de ceilalti.

Multi practicanti ai DHARMA-ei, datorita superficialitatii si lipsei de consecventa in practica spirituala, nu au dobandit nici macar o singura calitate (virtute divina) si in cazul lor nu se manifesta deloc semnele succesului.

Fiintele care au atins realizarea spirituala sunt extrem de rare si tocmai de aceea este esential sa faci eforturile necesare, cu o perseverenta exemplara, in practica meditatiei.

Cuvantul DHARMA, in budismul tantric tibetan, desemneaza deopotriva legile divine, traditia spirituala, cat si (in mod particular) invataturile budiste. DHARMA inseamna de asemenea si indatorire sau practica spirituala si se refera in mod special la menirea proprie a unei anumite fiinte umane.

Sursa

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.