Cotopaxi, o navă dispărută în Triunghiul Bermudelor, găsită după aproape 100 de ani

Dispariția navei SS Cotopaxi, petrecută în urmă cu 100 de ani, în 1925, a contribuit la întărirea mitului ce înconjoară Triunghiul Bermudelor – zona maritimă cu o sinistră reputație, situată între insulele Bermude, sudul Floridei și Puerto Rico, care mai este numită și ”triunghiul diavolului”, disparițiile de nave și avioane în această zonă inspirând numeroase cărți și filme.

Cotopaxi

Cotopaxi era o navă comercială americană construită în Primul Război Mondial, în cadrul unui program de urgență. Fusese lansată la apă în 1918 și era destinată aprovizionării. Primise numele unui celebru vulcan din Ecuador.

La 29 noiembrie 1925, Cotopaxi a plecat din Charleston, Carolina du Sud, având ca destinație Havana, Cuba. Era încărcată cu cărbune și la bord avea 32 de persoane. Nava se confruntă cu o violentă furtună tropicală și semnalează prezența apei în cală.

La două zile de la plecare, Cotopaxi dispare în Triunghiul Bermudelor, fără să lase vreo urmă a naufragiului său și fără să se știe unde s-a scufundat cu exactitate. Nu au fost găsite nici epava, nici bărci de salvare, dar nici cadavre.

Inspirat de acest caz, regizorul Steven Spielberg a făcut un film SF în 1977, ”Întâlnire de gradul III”, pe care l-a remontat în 1980. În film, Cotopaxi este descoperită în plin deșert Gobi, regiunea deșertică dintre nordul Chinei și sudul Mongoliei, unde ar fi fost plasată de extraterești.

În 2015 s-a vorbit din noudespre această navă, după ce o glumă publicată de un site care parodiază știri, World News Daily Report, anunța că paza de coastă din Cuba a interceptat o navă fără echipaj care se îndrepta către insulă și despre care se presupune că ar fi Cotopaxi, cargobotul cu aburi dispărut în decembrie 1925 în Triunghiului Bermudelor. Informația este preluată de site-urile senzaționaliste, care relatează despre reapariția bruscă a lui Cotopaxi, iar autoritățile sunt nevoite să intervină și să dezmintă.

În tot acest timp, dispariția navei a continuat să intrige, așa că un grup de exploratori și arheologi submarini au pornit în căutarea sa. Pornind de la poziția din care vasul a trimis semnale de avarie, la 1 decembrie 1925, la două zile de la plecarea sa din Charleston, ei au estimat lcă aceasta s-ar găsi la circa 35 de mile marine (circa 65 de km) de coastele orașului St. Augustine din Florida.

Related:  Zodiile si alimentatia

Echipa s-a deplasat la fața locului și surpriză: s-a trezit în apropierea unei epave pe care localnicii  o numeau ”Bear Wreck”, o navă ce fusese găsită acum 35 de ani, și despre care indiciile adunate au demonstrat că era de fapt chiar nava căutată, Cotopaxi.

Canalul american Science Channel va difuza în curând un film despre aceste cercetări și despre descoperirea făcută.

Surse:

Digi24  

Libertatea.ro

3dots.ro

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.