Nu mintea e dusmanul – ci durerea nevindecata

durereaPrincipala cauza a nefericirii noastre nu sunt gandurile noastre. Mintea-maimuta nu este sursa anxietatii noastre. Este un simptom al acesteia. Uita de minte. Nu mintea este dusmanul – durerea nevindecata este. Timp de secole, oamenii si-au invinovatit mintea pentru nevrozele lor, evitand cu dexteritate ceea ce reprezinta sursa maladiilor – constrictii somatice si emotii neprelucrate stocate in corpul insusi. Este ca si cum ti-a pierde cheile undeva in casa si le-ai cauta in masina. Inutil, inutil, inutil.

Pana cand nu vor inceta sa invinovateasca mintea – si vor recunoaste ca nevrozele ei provin din corpul emotional nerezolvat – nu va exista nici o eliberare. Iesirea din nefericire nu este un proces cerebral – este doar un alt plasture ineficient. Este o experienta viscerala a intregului corp. Problema este „inima maimuta”: starea de turbulenta si agitatie interioara care emana dintr-o inima neclara. Cu cat ti-ai reprimat mai mult corpul emotional, cu atat mai repetitive iti sunt gandurile. Inundata de emotii nevindecate si de adevaruri neexprimate, inima maimuta sare de la un varf de copac la altul, generand emotii fara impamantare, dansand in confuzia sa. Adesea gresit interpretata ca minte-maimuta, inima-maimuta se reflecta in gandirea repetitiva, anxietate perpetua si imaginatii negative. Toate acestea emanand din corpul emotional.

loading...

Concluzia este ca nu iti poti vindeca si rezolva materialul emotional cu mintea. Cunoasterea problemelor noastre nu este acelasi lucru cu vindecarea problemelor noastre. Materialul tau emotional nu se evapora pentru ca il observi. Am cunoscut multi oameni care puteau sa-si urmareasca si sa-si numeasca tiparele si problemele – ca si cum ar fi fost oameni de stiinta, cercetandu-si propria constiinta – dar nimic nu s-a schimbat fundamental, pentru ca au refuzat sa se intoarca in corpurile lor si sa-si puna in miscare sentimentele pana la transformare. Este siguranta acolo, deasupra infruntarii, fiind martori ai durerii fara a o confrunta efectiv. Da, s-ar putea sa fiti capabili sa deveniti atat de priceputi in a fi martori constienti incat sa va puteti domina declansatoarele. Dar asta nu este Prezenta.

Adevarata Prezenta vine prin inima deschisa. Cheia transformarii tiparelor provocatoare si a ranilor este de a le vindeca din interior. Nu de a le analiza, nu de a le urmari precum un astronom care priveste la o planeta indepartata printr-un telescop, ci de a plonja direct in miezul lor, incurajand exprimarea si eliberarea lor, intretesandu-le cu firul iubirii, in noi posibilitati. Vrei sa traiesti o viata sacra? Vindeca-ti inima. Asta este cea mai buna meditatie dintre toate.

Jeff Brown

Interesant de citit si:
Related:  Corpul este templul sufletului tau

2 Replies to “Nu mintea e dusmanul – ci durerea nevindecata”

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.