Pacea interioara

Pacea interioaraPacea interioara – sau armonia – este esentiala pentru performanta maxima a tuturor grupurilor umane – de la relatiile noastre cu prietenii si cu membrii familiei, pana la cele de serviciu, cu firmele sau organizatiile in care lucrati. Toate relatiile interumane infloresc, atunci cand exista armonie. Toate deprinderile, principiile morale, normele de comportament si diplomatia se invart in jurul dorintei pe care o are fiecare persoana de a-si asigura pacea interioara proprie, fara sa deranjeze pacea interioara a celorlalti.

In companii, pacea interioara poate fi masurata prin gradul de armonie care exista intre angajati. Companiile productive, profitabile, sunt cele ale caror angajati se simt bine si multumiti de ei insisi. Ei se simt fericiti si in siguranta la serviciu. Ei pot fi ocupati, sau chiar implicati total in activitatea lor, dar sunt linistiti in interior.

Adevarul minunat legat de pacea interioara este ca ea constituie conditia normala, fireasca a fiecaruia dintre voi. Fericirea este dreptul vostru din nastere. Ea va apartine. Nu este ceva ce traiti ocazional, daca aveti noroc. Pacea interioara este esentiala pentru insasi existenta umana. Este conditia de baza pentru a ne putea bucura de toate celelalte.

Atingerea pacii interioare trebuie sa fie principiul organizator principal al vietii voastre. Acesta trebuie sa devina scopul suprem carora li se subordoneaza celelalte teluri. De fapt, aveti succes ca persoana, in masura in care va atingeti propria fericire, propria multumire de sine, sentimentul de bunastare personala – pe scurt, propria pace sufleteasca.

Insasi ideea de a-mi face din fericire un scop mi-a provocat, la un moment dat, multa confuzie si neliniste. Educatia mea religioasa mi-a inoculat ideea ca propria mea fericire nu este considerent concludent atunci cand iau decizii, sau pentru modul meu de comportament.

Mai mult decat orice, am fost educat ca fericirea este doar un produs secundar al unei vieti in care ii faci pe ceilalti fericiti. Daca se intampla sa fiu fericit, mi se spunea ca eram doar norocos. Daca nu, atunci asta era soarta mea. insasi ideea de a-mi face din fericire un scop personal, a fost catalogata drept egoista si lipsita de grija fata de ceilalti.

Totul a luat o turnura majora, atunci cand am invatat doua lucruri. Primul, am invatat ca daca nu ma voi stradui sa ating fericirea, nimeni altcineva nu o va face pentru mine. Daca scopul vietii mele era doar sa-i fac pe altii fericiti, asta insemna ca voi li mereu la mila sentimentelor altora, oricine ar fi acestia. Am mai descoperit ca incercarea de a-mi organiza viata in jurul ideii de a-i face pe altii fericiti este un nesfarsit exercitiu de frustrari si dezamagiri, pentru ca, pur si simplu, acest lucru nu e posibil.

In al doilea rand, am descoperit ca nu pot oferi ceea ce nu am. Nu puteam face fericit pe cineva, fiind eu insumi nefericit. Asa cum spunea, odata, Abraham Lincoln: „Nu-i poti ajuta pe saraci, devenind unul dintre ei”. Am descoperit ca nu puteam sa-i fac pe altii fericiti, daca nu deveneam, in primul rand, eu insumi fericit.

Pacea interioara este atat de importanta pentru tot ceea ce realizati, incat trebuie supusa unei analize riguroase. De unde vine ea? in ce imprejurari apare? Cum poti avea mai multa pace interioara?

In termenii cei mai simpli, va simtiti fericiti si linistiti, ori de cate ori va eliberati complet de emotiile distructive de teama, furie, indoiala, vinovatie, resentiment si ingrijorare, in absenta emotiilor negative, va bucurati firesc, fara eforturi, de pace interioara. Secretul fericirii este sa eliminati sistematic – sau cel putin sa minimalizati – acele aspecte din viata care va cauzeaza stres de orice fel, sau va induc un sentiment negativ.

Brian Tracy

Related:  Perceptia asupra lucrurilor

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

mondris.ro