Stiinta gandurilor vindecatoare

Poate mintea sa vindece intr-adevar corpul?
Stiinta gandurilor vindecatoare Pare oarecum imposibil ca puterea gandurilor noastre si a emotiilor sa exercite transformari la nivel biologic si fizic, insa pana in prezent exista numeroase exemple stiintifice in acest sens, care ne arata ca aceasta posibilitate chiar este reala.

O jurnalista din domeniul stiintei, Jo Marchant, a oferit numeroase exemple similare in cartea sa intitulata „Cure” (Vindecare), a veteranilor din razboiul din Irak si a multor altor persoane. Aceasta jurnalista a declarat pentru revista Scientific American:
„In prezent exista mai multe directii de cercetare care sugereaza ca perceptia noastra mentala asupra lumii ne informeaza si ghideaza in mod constant sistemul nostru imunitar intr-un mod care ne face sa fim capabili sa raspundem unor amenintari viitoare. Acesta a fost un moment ‘cheie’ pentru mine – mai exact, acela in care ideea unui corp si a unei minti interconectate, a conferit dintr-odata un sens mai stiintific decat o simpla cunoastere efemera a faptului ca suntem separati de propria noastra materie”.

Starea mintii influenteaza starea sistemului imunitar
Mintea, atat in sensul bun, cat si in cel rau, exercita o incredibila putere asupra sanatatii sistemului imunitar. De exemplu, stresul are o puternica influenta negativa asupra functiei sistemului imunitar, tocmai de aceea, atunci cand suntem foarte stresati suntem mai predispusi sa racim.
Cand cercetatorii de la Carnegie Mellon University au infectat participantii din cadrul unui studiu cu virusul unei raceli obisnuite, persoanele care au afirmat ca sunt stresate au inregistrat o posibilitate dubla de a se imbolnavi in comparatie cu cei care nu erau stresati.
In cazul in care ne imbolnavim, factorii de stres emotional pot determina chiar ca simptomele de raceala sau gripa sa se inrautateasca. Asa cum a semnalat autorul principal al acestui studiu, Dr. Sheldon Cohen, Profesor de Psihologie din cadrul Carnegie Mellon University:

„Inflamatia este reglata in parte de hormonul cortizol, iar atunci cand cortizolului nu i se permite sa aiba aceasta functie, inflamatia poate scapa de sub control…

Abilitatea sistemului imunitar de a regla inflamatia, prezice cine va contacta o raceala, insa cel mai important aspect este acela ca ofera o explicatie a faptului cum anume poate stresul sa declanseze anumite boli.

Atunci cand suntem stresati, celulele sistemului imunitar sunt capabile sa raspunda hormonului de control si in consecinta, sa produca nivele de inflamatie care determina aparitia bolilor.

Datorita faptului ca inflamatia joaca un rol in multe boli precum bolile cardiovasculare, astmul si tulburarile autoimunitare, acest model sugereaza de asemenea de ce ne afecteaza stresul.

La fel, opusul acestui exemplu este real, si anume ca gandurile si atitudinile pozitive sunt capabile sa provoace anumite transformari in corp care in schimb, intaresc sistemul imunitar, stimuland emotiile pozitive, reducand durerea si impiedicand aparitia bolilor cronice, ameliorand si combatand stresul.

De exemplu, un alt studiu stiintific a demonstrat ca fericirea, optimismul, implinirea in viata, precum si alte caracteristici psihologice pozitive sunt asociate cu un risc mai scazut de a a avea o boala cardiaca.

S-a demonstrat stiintific inclusiv faptul ca fericirea poate influenta genele! O echipa de cercetatori de la UCLA a demonstrata ca persoanele care traiesc o profunda senzatie de fericire si bunastare au nivele mult mai mici de raspuns genetic inflamatoriu si de asemenea, un raspuns genetic mai puternic antiviral si la anticorpi.

Efectul placebo arata ca materia domina mintea
Un remediu placebo, prin definitie, este o substanta inerta care nu are efect asupra corpului. Cu toate acestea, efectul placebo, in care un pacient crede ca acela este un medicament adevarat si in consecinta dupa ce il primeste se simte mai bine, chiar daca el nu stie ca a primit un tratament care nu este deloc „activ”, s-a transformat intr-un fenomen medical recunoscut.

Asa cum a semnalat autoarea Jo Marchant, exista multe exemple de efect placebo in actiune:
“Analgezicele cu placebo pot actiona asupra descarcarii in corp a unor substante chimice naturale care ameioreaza durerea si anume, endorfinele. Pacientii bolnavi raspund la remediile placebo prin secretarea unei mari cantitati de dopamina.
S-a demonstrat ca oxigenul artificial, care este necesar de exemplu alpinistilor la anumite inaltimi, reduce nivelele neurotransmitatorilor numiti prostaglandine (care dilata vasele de sange, printre altele si sunt responsabile de multe dintre simptomele tulburarilor declansate de inaltime (ameteli).”

Related:  Timusul , centrul iubirii

Asa cum a explicat aceasta autoare, „niciunul dintre aceste efecte biologice nu este cauzat de remediile placebo, ci sunt de fapt declansate ca raspuns psihologic direct la acele tratamente false”.

Mecanismul exact prin care actioneaza efectul placebo inca nu a fost examinat, insa nu se poate nega faptul ca efectul este real. Este foarte probabil ca efectul placebo sa asume diverse forme, impactand mecanismele cerebrale implicate in procesul de expectativa, anxietate si recompensa.

In rezumat, un placebo declanseaza in realitate o schimbare la nivel fizic in corp, inclusiv in creier, sub diferite si numeroase forme. Cercetatorii au declarat pentru revista Neuropsychopharmacology (Neuropsihofarmacologia), urmatoarele:
„In primul rand, deoarece efectul placebo este la baza un efect de context psihosocial, aceste date indica faptul ca un stimul social diferit, precum cuvinte si o rutina avand actiune terapeutica, pot schimba chimia si circuitul cerebral al pacientilor.
In al doilea rand, mecanismele care sunt activate de remediile placebo, sunt aceleasi care sunt activate si de medicamentele obisnuite, ceea ce sugereaza o interferenta cognitiva/afectiva cu actiunea medicamentului respectiv.
In al treilea rand, daca functionarea prefrontala este deficienta, raspunsul la remediul placebo se reduce sau este total insuficient, cum se petrece de exemplu, in cazul bolii Alzheimer”.

Cum se vindeca o inima ranita?
Majoritatea persoanelor au suferit de-a lungul vietii din cauza unei rani in dragoste, sau asa cum se spune in mod popular, „au inima ranita”. Aceasta se poate petrece dupa ruperea unei relatii romantice, moartea unui membru al familiei sau de fiecare data cand o relatie importanta (de cuplu, de prietenie sau de serviciu) este intrerupta.

Un stres emotional extrem poate cauza miocardiopatie, ceea ce determina aparitia unor simptome care sunt foarte similare cu cele ale unui atac cardiac tipic, inclusiv durerea in piept, dificultate respiratorie, tensiune arteriala scazuta si inclusiv insuficienta cardiaca congestiva.
In majoritatea cazurilor, un atac cardiac tipic apare din cauza unui blocaj in arterele coronariene care intrerup fluxul sanguin si cauzeaza moartea celulelor inimii, cauzand o deteriorare ireversibila. Insa persoanele care se confrunta cu sindromul „inimii ranite” au de obicei artere normale fara blocaje semnificative.

Simptomele de „inima ranita” apar datorita stresului emotional, tocmai de aceea, atunci cand stresul incepe sa dispara, inima este capabila sa se recupereze. In acest caz, mintea poate juca un rol puternic pentru a ne ajuta sa ne recuperam dupa un stres emotional care ne-a impactat. Site-ul Lifehack prezinta diferite masuri pe care este necesar sa le luam in acest scop:

  • Confruntati-va cu sentimentele: Este posibil sa incercati sa fugiti de durere sau sa va ascundeti de ea (ceea ce se poate traduce printr-un exces de munca sau abuzul de anumite substante). Totusi, cea mai buna optiune pentru a va vindeca inima, este aceea de a va confrunta cu sentimentele voastre, sa le acceptati si mai ales sa va dati voie sa le simtiti. Doar atunci veti fi capabil sa lasati cu adevarat trecutul in urma.
  • Eliberati-va de vina: Daca ati comis greseli in relatiile trecute, iertati-va in primul rand pe voi insiva. Astfel, va veti elibera de vina si veti putea merge mai departe cu inima usoara. Tehnicile de eliberare emotionala efectuate sub indrumarea unui specialist pot fi foarte eficiente pentru a realiza cu succes acest proces de vindecare interioara.

  • Pastrati-va calmul: Intelegeti si acceptati la modul profund faptul ca a trece printr-o despartire sau o pierdere emotionala poate sa fie ceva foarte dificil. Permiteti-va sa experimentati in mod plenar toate emotiile declansate de aceasta situatie si nu va judecati daca aveti nevoie de mai mult timp pentru a procesa toate aceste emotii.

  • Urmati-va pasiunile creative: Daca va pasioneaza scrisul, muzica, pictura, fotografia, dansul sau orice alta arta, permiteti-va sa va abandonati in procesul creativ. Aceasta va va ajuta sa va exprimati gandurile si emotiile intr-un mod productiv si vindecator.

  • Alegeti o mentalitate pozitiva: Negativitatea nu va va ajuta pe termen lung. In fiecare zi, luati cu curaj decizia de a privi partea buna a experientelor pe care vi le ofera viata si fiti mai deschis la noi inceputuri pozitive.

Related:  Boala lui Alzheimer

Atunci cand inima incepe sa vi se vindece, puteti sa va focalizati si sa adoptati urmatoarele obiceiuri pozitive:

Urmariti sa aveti un stil de viata sanatos

Concentrati-va asupra unor proiecte si obiective pozitive

Inconjurati-va de persoane care va ofera sprijin si care sunt pozitive

Iertati-va si iertati-i pe ceilalti

Mentineti contactul cu latura spirituala prin intermediul naturii, meditatiei si/sau rugaciunii

Continuati sa frecventati locurile care va plac, chiar daca va amintesc de trecut; incercati noi experiente in acele locuri

Permiteti-va sa incepeti relatii noi

Faceti ceva special doar pentru voi, ceva care va bucura foarte mult

Renuntati la tiparele daunatoare (de exemplu, recunoasteti daca aveti tendinta sa iesiti cu acelasi tip de persoana care nu este potrivita)

Invatati din greseli

Mania necontrolata poate fi mortala
Mania este o emotie universal experimentata la toate varstele, rasele si culturile. Psihologii considera ca aceasta emotie nu este neaparat rea, deoarece mania pregateste corpul sa faca fata unei amenintari, ceea ce chiar ne poate salva viata in anumite circumstante. Totusi, daca mania nu este controlata si exprimata in mod adecvat, aceasta poate avea anumite consecinte negative asupra sanatatii, relatiilor interumane, locului de munca, etc.
A lasa mania sa devina explosiva poate fi ceva foarte daunator, deoarece aceasta determina o descarcare de stres hormonal si leziuni ale invelisului vaselor de sange.

Un studiu efectuat in cadrul Universitatii de Stat din Washington a demonstrat ca persoanele cu varsta peste 50 de ani care isi exprimau mania prin diverse agresiuni, erau mai predispuse sa aiba depuneri de calciu pe arterele coronariene – ceea ce indica faptul ca acestea era supuse unui risc mai mare de a suferi un atac cardiac – decat persoanele mai temperate.

O analiza sistematica ce a implicat 5 000 de cazuri de atacuri cardiace, 800 tulburari cerebrale si 300 cazuri de aritmie, a aratat de asemenea ca mania creste riscul de a suferi din cauza unui atac cardiac, a tulburarilor cerebrale si aritmiilor, iar acest risc creste odata cu episoadele frecvente de manie.
Publicatia Epoch Times sugereaza faptul ca:
„Daca incepeti sa observati ca ati ajuns la o limita, sau ca faceti lucruri din impuls pe care le regretati ulterior, daca reactionati in loc sa raspundeti si daca persoanele apropiate v-au spus deja ca aveti tendinta sa fiti coleric, este necesar sa faceti ceva pentru rezolvarea acestui aspect „.

Sfaturi pentru controlul maniei
Controlul maniei poate fi realizat in diferite forme, inclusiv terapia de comportament cognitiv sau o tehnica mai noua insa cu efecte puternice, numita terapia focalizata pe compasiune. Aceasta ne ajuta sa ne calmam si sa constientizam acele sentimente negative care alimenteaza mania. Pentru a controla mania din viata de zi cu zi, puteti pune in aplicare aceste recomandari oferite de Societatea Australiana de Psihologie:
– Identificati ce anume va declanseaza mania (anumite persoane, medii, situatii etc.);
– Recunoasteti semnalele fizice de alarma ale maniei (rigiditatea umerilor, accelerarea ritmului cardiac, inrosirea fetei, etc.);
– Invatati anumite strategii de control ale maniei care functioneaza si care vi se potrivesc (tehnici de respiratie, schimbarea mediului ambiant, strategii si metode de relaxare, eliberare emotionala, etc.);
– Practicati strategii de control ale maniei (imaginati-va ca va aflati intr-o situatie care va supara si folositi una dintre strategii pentru a va controla sentimentele).
Daca exista ceva repetitiv care va declanseaza stari de manie, se recomanda sa utilizati tehnici de psihologie energetica precum Tehnicile de eliberare emotionala (EFT este abrevierea in engleza).

Related:  Orice apasare pe suflet se vede pe coloana

EFT pot ajuta in sensul reprogramarii reactiilor corpului la factorii de stres inevitabili din viata cotidiana, prin stimularea diferitelor puncte de pe meridianele energetice din corp. Aceasta se realizeaza prin apasarea anumitor puncte cheie cu varfurile degetelor, in timp ce repetati unele afirmatii verbale proprii.
Se recomanda ca aceasta tehnica sa fie realizata doar sub supravegherea unui terapeut calificat. De asemenea, a deveni cat mai constient de momentul prezent – focalizandu-va asupra a ceea ce faceti si asupra senzatiilor pe care le experimentati in acel moment va poate ajuta sa va echilibrati atat perspectiva mentala, cat si cea emotionala.

Atunci cand va focalizati asupra momentului prezent, mintea nu va mai reitera atat de mult incidentele stresante si care au cauzat manie, ceea ce va poate ajuta sa renuntati mai usor sentimentele de manie.
In momentele in care simtiti multa manie, incercati sa o exprimati insa intr-un mod constructiv: de exemplu, concentrati-va energia maniei in realizarea anumitor exercitii fizice, a unei plimbari in ritm alert sau faceti curatenie in casa.

Acceptarea de sine sustine starea de sanatate si de fericire
Fie ca doriti sa va ameliorati starea de sanatate sau doriti sa fiti mai bine dispusi, adoptarea emotiilor si afirmatiilor pozitive va poate fi de un real ajutor.
Pe termen lung, a fi fericit inseamna o decizie pe care trebuie sa o luati, tot asa cum va hotarati sa faceti sport sau sa mancati sanatos. Fericirea provine din interiorul nostru si nu este determinata doar de circumstante. Tocmai de aceea, daca doriti sa fiti fericiti, trebuie sa lucrati in primul rand cu voi insiva.

Pentru a va bucura de beneficiile pe care gandirea pozitiva le are asupra sanatatii, precum reducerea semnificativa a riscului de a suferi de un atac cardiac sau de alte tulburari cardiace, trebuie sa va gasiti motivatia profunda de a o adopta. In mod curios, auto acceptarea sau acceptarea de sine pare sa fie unul dintre factorii cei mai importanti care pot produce experimentarea unei senzatii mai consistente de fericire.
In cadrul unei anchete realizate pe un lot de 5 000 de organizatia numita Action for Happiness (Actiune pentru Fericire), li s-a cerut persoanelor respective sa acorde puncte intre 1 si 10, celor 10 obiceiuri care sunt relationate in mod stiintific cu sentimentul de fericire.

Dintre cele 10 obiceiuri relationate cu implinirea totala in viata, acceptarea a fost indicatorul cel mai puternic. Aceasta ancheta a propus urmatoarele “10 chei pentru a trai mai fericit”:
– Acceptarea: acceptati-va pe voi insiva si acceptati-i pe ceilalti asa cum sunt
– Daruirea: faceti lucruri bune pentru ceilalti
– Relationarea: conectati-va cu celelalte persoane
– Exercitiile fizice: aveti grija de corpul vostru
– Aprecierea: deveniti atent la nevoile si la necesitatile corpului si sufletului
– Incercarea: incercati sa invatati lucruri noi
– Focalizarea: propuneti-va obiective pe care sa le obtineti
– Comunicarea: comunicati cu cei apropiati
– Emotiile: traiti emotii pozitive
– Implicarea: faceti parte dintr-un proiect mai mare
Traducerea si adaptarea unui articol scris de Dr. Mercola

Sursa: dr-catalin-luca.ro