Din invataturile lui Jack Canfield, cunoscut drept coach-ul nr. 1 al Americii

1. Stabileste-ti prioritatile cu grija. Atunci cand iti stabilesti prioritatile fii constient de sentimentele care le insotesc pe acestea. Renunta la a mai folosi cuvintele “ar trebui” si inlocuieste-le cu “aleg sa”. Aceasta alegere de cuvinte are un incredibil efect asupra psihicului uman. Inlocuind sentimentul de datorie, cu cel al alegerii personale mentinem o stare pozitiva care va fi mult mai productiva in orice activitate alegem sa intreprindem.
“Seria de ‘trebuie’ va supune unui cumul de presiuni, in timp ce seria de ‘aleg’ va plaseaza intr-o pozitie de putere. Alegeti cu intelepciune” spune Jack Canfield in cartea Puterea Concentrarii.
Exemplu: “Aleg sa lucrez la noul proiect 3 ore pe zi in loc sa ma uit la televizor.”

  1. Daca iti doresti un rezultat diferit fa ceva diferit. Analizeaza situatia curenta si vezi ceea ce nu functioneaza, inlocuind acele lucruri cu activitati noi, eficiente care pot creste productivitatea. Daca nici acestea nu functioneaza, nu ezita sa le inlocuiesti cu altele noi. Nu-ti fie frica de schimbare, doar asa iti poti creste productivitatea. “Nu este o senzatie confortabila sa faci schimbari si parca niciodata nu e timp suficient. E mult mai simplu sa faci lucrurile asa cum obisnuiai, chiar daca pe termen lung consecintele sunt dezastruase.”

  2. Fii curios! “Curiozitatea va poate ajuta sa deveniti bogat. Asa ca haide sa luam in calcul optiunile ce ne stau la dispozitie. Puteti invata din carti, casete audio si video, precum si din reviste/ziare alese cu grija. Cultivati-va obiceiul de a citi cel putin douazeci, treizeci de minute dimineata. Este o modalitate excelenta de a incepe ziua.” Ceea ce Jack Canfield ne sfatuieste in cartea sa Puterea Concentrarii, este sa ne pastram acest obicei de autoeducare, sa-l aplicam zilnic printr-o lectura constanta a cartilor de dezvoltare personala preferate. In timp iti poti forma o colectie de autori din acest domeniu pe gustul tau. Preferintele pot varia, unii il prefera pe Anthony Robbins, altii pe Paul Mckenna, Bob Proctor ori Joe Vitale, decizia este a ta. Retine insa ca orice emisiune interesanta la tv nu va suplini o lectura de autoeducare si dezvoltare personala. De fapt cam toate emisiunile au caracter negativ, de manipulare a audientei (cu cateva exceptii), acest lucru avand efecte extrem de nocive in evolutia noastra personala. Fii curios, dar in directia potrivita.

  3. Invata din orice sursa posibila si disponibila! “Stiati ca puteti castiga echivalentul unei diplome universitare in timp ce mergeti cu masina la serviciu sau spre casa? Iata cum: In loc sa ascultati cine stie ce Dj nebun sau stiri catastrofale, transformati-va masina intr-un centru de invatare. Casetele (audiobookurile) reprezinta modalitatea cea mai productiva de a va extinde cunostintele. Douazeci de minute pe zi inseamna 100 de ore pe an de informatii suplimentare. Iar cand veti aplica ceea ce ati invatat, veti castiga si mai mult.” Jack Canfield ne indeamna sa invatam din audiobookuri, din carti, din orice sursa intalnita, aceasta fiind modelul sau de viata. Privind cariera sa de succes nu putem decat sa-l credem pe cuvand cand spune ca functioneaza. Traim cu o preconceptie, aceea ca oamenii bogati nu au studii, mai ales in tara noastra, lucru mai putin valabil peste hotare. Si oricum prin studii nu ne referim la cele academice. Studiul poate fi si individual, studiul poate fi si cel al propriei persoane, atunci cand analizam ce tehnici si practici sunt eficiente in afacerea/situatia pe care ne-o dorim de succes. Putem sa ne autoanalizam sau putem sa-i analizam pe cei ce au succes. Atunci cand observam ca un anumit procent (de obicei mic) de oameni au ajuns la averi considerabile, putem sa studiem lucrurile pe care le au in comun acesti oameni. Iar in cartile de dezvoltare personala a momentului aceste subiecte sunt pe larg dezbatute.

  4. Exercitiu fizic. Jack Canfield ne indeamna la miscare. Bine, dar ce legatura are exercitiul fizic cu dezvoltarea personala? veti intreba. In primul rand acestea ne fac sa ne simtim mai bine prin declansarea endorfinelor, ele mai sunt denumite “moleculele fericirii” – si pe buna dreptate. Pentru a evolua pe plan personal avem nevoie de o stare fizica si psihica cat mai buna, pe care o ajuta tocmai miscarea. Macar 20 minute pe zi de stretching, yoga sau aerobic ne vor asigura un somn mai bun, un sitem imunitar solid, un aspect fizic intinerit, inlaturand stresul, nelinistile, oboseala, si inlocuindu-le cu energie si pozitivism. Cu totii ne dorim sa gasim o formula magica care sa ne asigure o dezvoltare personala cat mai rapida, iar exercitiul fizic este un pas mare spre ea. Jack Canfield este foarte convingator cand spune ca: “Durata vietii se prelungeste. Dar mai important, va veti bucura de o vitalitate mai mare, iar calitatea vietii dumneavoastra se va imbunatati simtitor.