Invata intreaga stiinta a postului

Intrebare: ‘‘Recomanzi postul ca metoda de detoxificare a corpului? De curand, am devenit vegetarian.”

”De cate ori tii post, corpul nu mai trebuie sa munceasca sa digere. In aceasta perioada, corpul poate sa munceasca pentru a elimina celulele moarte, toxinele. Este ca si cum intr-o zi, duminica sau sambata, esti liber si vii acasa si faci curatenie toata ziua. Toata saptamana ai fost prins si ocupat si nu ai putut sa faci curatenie in casa, drept pentru care faci totul intr-o singura zi.

Cand corpul nu are nimic de digerat, cand nu ai mancat nimic, corpul incepe sa se autocurete. Procesul debuteaza spontan si corpul incepe sa arunce tot ce nu ii este necesar, tot ce i se pare ca o povara.

Postul este o metoda de purificare. Din cand in cand, postul este extraordinar – sa nu faci nimic, sa nu mananci, doar sa te odihnesti. Bea cat mai multe lichide, odihneste-te, iar corpul se va curata.

Uneori, daca simti ca este necesar un post mai lung, poti sa tii si un post mai indelungat – insa fii foarte indragostit de corpul tau cand faci asta. Si daca simti ca postul ii face rau in vreun fel, opreste-te.

Daca postul ajuta corpului, te vei simti mai energic; te vei simti mai viu; te vei simti intinerit si vitalizat.

Acesta ar trebui sa fie criteriul: daca incepi sa simti ca esti slabit, daca incepi sa simti ca apare un tremurat subtil al corpului, atunci fii atent – postul nu mai inseamna o purificare; a devenit distructiv. Opreste-l.

Insa mai intai trebuie sa inveti intreaga stiinta a postului.

De fapt, inainte de a incepe sa postesti, ar trebui sa consulti pe cineva care a tinut un post indelungat si care cunoaste foarte bine calea, pe cineva care cunoaste toate simptomele problemei: daca devine distructiv, ce se va intampla? Daca nu este distructiv, ce se va intampla?

Related:  Codul etic al amerindienilor

Dupa un post real, purificator, te vei simti nou, mai tanar mai curat, mai usor, mai fericit; iar corpul va functiona mai bine pentru ca acum este descarcat. Insa ar trebui sa tii post numai daca te-ai hranit gresit. Daca nu te-ai hranit gresit nu este nevoie sa postesti.

Postul este necesar numai atunci cand ai abuzat deja de corp prin obiceiurile tale alimentare – si am facut cu totii asta.

Omul a ratacit calea. Nici un animal nu se hraneste ca omul; fiecare animal are o hrana preferata. Daca iti aduci bivoli in curte, ei nu vor manca decat o anumita iarba. Nu vor incepe totul si orice – sunt foarte selectivi. Au o anumita atitudine fata de hrana lor.

Omul este complet pierdut, nu are nici un fel de atitudine fata de manacarea sa. Mananca orice si totul. De fapt, nu exista nimic care sa nu fie mancat, pe undeva prin lume, de catre om. In unele locuri se mananca furnici. In alte locuri se manca serpi. In unele locuri se consuma caini.

Omul mananca orice. Omul este pur si simplu nebun. Nu stie ce anume este in rezonanta cu trupul sau si ce nu. Este complet confuz.

In mod natural, omul ar trebui sa fie vegetarian, deoarece intregul sau corp este facut pentru legume.

Pana si oamenii de stiinta sunt de acord cu faptul ca intreaga structura a corpului uman indica faptul ca omul ar trebui sa fie vegetarian. Omul este descendentul maimutelor. Maimutele sunt vegetariene – complet vegetariene.

Daca teoria lui Darwin este corecta, atunci omul ar trebui sa fie vegetarian.

Exista anumite mijloace prin care se poate avea certitudinea ca o anumita specie animala este vegetariana sau nu: depinde de intestine, de lungimea intestinului.

Animalele non-vegetariene au intestinul foarte scurt. Tigrii, leii – au intestinul foarte scurt, deoarece carnea este deja un aliment digerat. Nu are nevoie de un intestin lung pentru a fi digerata. Activitatea de digestie a fost efectuata de catre animal. Acum, mananci carne de animal . Este digerata deja – nu mai este nevoie de intestin.

Related:  Schimband atitudinea interioara , se schimba si calitatea fiintei . Despre insulte

Omul are unul dintre cele mai lungi intestine: aceasta inseamna ca omul este vegetarian. Are nevoie de digestie indelungata si va produce o cantitate mare de excremente care trebuie eliminate.

Daca omul este vegetarian si continua sa manance carne, corpul este impovarat.

In Orient, toti marii meditatori – Buddha, Mahavir – au accentuat acest fapt. Nu este rezultatul vreunui concept al non-violentei – aceasta este un aspect secundar -, dar din cauza ca vrei realmente sa ajungi la meditatie profunda, corpul tau are nevoie sa fie despovarat. Iar un corp non-vegetarian este foarte impovarat.

Uita-te numai ce se intampla cand mananci carne. Cand ucizi un animal, ce se intampla cu animalul cand este ucis? Desigur, nimeni nu vrea sa fie ucis .

Viata vrea sa se prelungeasca pe sine; animalul nu moare de bunavoie.

Daca te ucide cineva nu vei muri de bunavoie. Daca se repede la tine un leu si te ucide, ce se intampla cu mintea ta? Acelasi lucru se intampla cand tu ucizi un leu.

Agonie, frica, moarte, angoasa, anxietate, furie, violenta, tristete – toate acestea i se intampla animalului.

Peste tot in corpul sau, se imprastie violenta, angoasa, agonia. Intregul corp se umple de toxine de otravuri. Toate glandele corpului elibereaza otravuri, pentru ca animalul moare cu totul impotriva vointei lui. Si pe urma mananci carnea – acea carne poarta in ea otravurile pe care le-a eliberat animalul. Intreaga energie este otravitoare. Aceste otravuri sunt duse apoi in corpul tau.

Iar carnea pe care o manaci a apartinut corpului unui animal. A avut un scop anume acolo. In corpul animalului a existat un gen de constientizare. Tu te afli pe un plan superior fata de constientizarea animalului si dupa aceea mananci carnea animalului si corpul tau coboara pe cel mai jos plan al animalului. Prin urmare, exista o prapastie intre constiinta si corpul tau, si apare tensiunea si apare anxietatea.

Related:  Usa templului vietii este inima...

Ar trebui sa mananci lucruri naturale – naturale pentru tine. Fructe, seminte, legume – mananca cat mai multe cu putinta.

Iar frumusetea este ca din acest gen de hrana nu poti sa mananci mai mult decat ai nevoie. Tot ceea ce este natural iti da satisfactie, doarece iti satura corpul, te satureaza. Te simti satul. Mananca inghetata in continuu : nu te vei simti niciodata satul. De fapt cu cat mananci mai multa, cu atat ai manca mai multa. Nu este un aliment – mintea ta este pacalita. Acum nu mananci potrivit nevoilor corpului tau; mananci doar pentru a simti gustul inghetatei. Limba a preluat controlul.

Limba nu ar trebui sa controleze nimic. Nu stie nimic despre stomac. Nu stie nimic despre corp. Limba are un anumit scop pe care trebuie sa-l implineasca: sa guste mancarea. Natural, limba trebuie sa judece – aceasta este singura ei functie – care hrana este pentru corp – pentru corpul meu – si care nu. Este pur si simplu portarul de la intrarea; nu este stapanul. Iar daca portarul de la intrare devine stapan, se ajunge la confuzie.”

  • Osho