Schimbarea sistemului nostru de convingeri

Egoul este cel care ne sopteste la urechi ca nu vom putea gasi fericirea decat in lumea exterioara, printr-o acumulare de lucruri. El este cel care ne sopteste ca daca vom gasi un partener de cuplu potrivit, totul se va armoniza in viata noastra si nu vom mai putea cunoaste suferinta. Atunci cand lucrurile par sa mearga prost, el ne invata ca singurul lucru pe care il putem face este sa dam vina pe altcineva. Egoul are propriul sau sistem de convingeri. Daca dorim, ii putem accepta convingerile. Daca nu dorim, putem cauta alte perspective din care sa privim aceasta lume. Desigur, nu trebuie sa uitam ca egoul nostru face parte integranta din noi. De aceea, cu cat ne vom amplifica discernamantul, recunoscand gandurile datorate egoului temator, cu atat mai liberi vom fi sa optam pentru o viata mai plina de iubire si de pace.

Sistemul de convingeri al egoului este bazat pe teama, pe vinovatie si pe condamnare. Daca am opta numai pentru principiile si liniile sale directoare, am opta practic pentru o stare perpetua de conflict si nu am mai cunoaste vreodata pacea interioara si fericirea. Acesta fiind insusi mecanismul de functionare al egoului, nu trebuie sa ne mire faptul ca acesta nu crede in iertare. De fapt, el va face intotdeauna tot ce-i va sta in puteri pentru a ne convinge ca nimeni din aceasta lume nu merita sa fie iertat. Mai mult, va merge pana acolo incat ne va spune ca noi insine nu meritam sa fim iertati! Egoul se cramponeaza cu disperare de convingerea ca nimeni nu trebuie iertat pentru greselile sale.

Pe de alta parte, el este absolut convins ca trebuie sa ne aparam in permanenta de atacurile celor din jur. El ne transmite continuu acest mesaj, sub forma unor sentimente care pot fi recunoscute cu usurinta. Spre exemplu, mintea neiertatoare a egoului va incerca intotdeauna sa ne convinga ca singura modalitate de a ne proteja de o eventuala noua rana sufleteasca este aceea de a pedepsi persoana care ne-a ranit prin mania si prin ura noastra, izoland-o si aratandu-i dispretul nostru, astfel incat sa se simta prost pentru fapta sa.

Egoul nostru se manifesta prin acel sentiment interior care ne face sa credem ca ar fi nepotrivit, prostesc sau chiar o nebunie sa iertam pe cineva ale carei actiuni ne-au ranit sau ne-au facut sa ne simtim amenintati in vreun fel. Ca si cum acest lucru nu ar fi de ajuns, egoul ne reaminteste in permanenta ca in viata noastra exista oameni care nu isi doresc nimic mai mult pe lume decat sa ne raneasca in fel si chip, oameni care merita exclusiv mania noastra, nicidecum iertarea. Peste toate, egoul este si foarte viclean. El se pricepe de minune sa isi aleaga martorii. Si poti fi absolut sigur ca ii va alege numai pe aceia care ii vor sustine pe de-a-ntregul parerile. Egoul este prin excelenta contradictoriu. Spre exemplu, el ne ascunde faptul ca atunci cand cedam in fata impulsului de a ne infuria pe alte persoane, dorind sa le pedepsim, noi ne inchidem singuri in propria noastra inchisoare. Un alt secret pe care ni-l ascunde este acela ca gandurile noastre lipsite de iertare creeaza in inima noastra un gol interior, un sentiment de pierdere si de tristete care ne impiedica sa traim starea de pace interioara si de iubire. Acest gol interior ne desparte de semenii nostri si de starea de unitate care ar trebui sa ne caracterizeze.

In cazul in care credem in Dumnezeu, egoul ne sopteste la urechi ca acesta este un Dumnezeu furios si razbunator, gata sa ne loveasca cu trasnetul lui pentru a ne pedepsi pentru „pacatele” si pentru gandurile noastre „gresite”. Egoul ne invata ca nu putem avea incredere si nu ne putem simti in siguranta in prezenta lui Dumnezeu. El sustine ca iubirea neconditionata pentru Dumnezeu nu este altceva decat o iluzie pe care ne-o cream singuri si ca atat timp cat ne vom crampona de aceasta viziune stupida, nu vom face decat sa ne amagim singuri. Egoul incearca sa ne convinga in permanenta ca Dumnezeu este vesnic manios si gata oricand sa provoace moartea oamenilor prin tot felul de dezastre naturale de genul cutremurelor si al tornadelor care ucid atatia oameni sau ii lasa fara case. El merge pana acolo incat afirma ca Dumnezeu ne trimite aceste nenorociri numai pentru a ne pedepsi pentru pacatele noastre. Mintea incapabila de iertare a egoului se cramponeaza in permanenta de gandurile de teama, de suferinta, de durere, de disperare, de griji si de indoieli. Ea considera ca orice greseala reprezinta un pacat de neiertat.

Related:  Noi suntem una cu Viata

Principalele 20 de motive pentru care refuzam sa iertam

Este foarte greu sa ierti atunci cand asculti de vocea egoului, care te invata ca cel mai bun lucru pe care poti sa il faci este sa pedepsesti persoana care te-a ranit, refuzandu-i iubirea ta. Este foarte greu sa ierti atunci cand ai un ego incapatanat care incearca in permanenta sa te convinga ca ura iti confera o siguranta si o certitudine mult mai mare decat iubirea. Este foarte important sa nu facem din egoul nostru un dusman, dar nici sa ne atasam prea tare de el. Este la fel de important insa sa ne dam seama ca acesta ne poate conduce pe cai gresite. Egoul nostru nu inceteaza niciodata cu predicile. El se cramponeaza de un sistem de convingeri care valorizeaza frica, conflictul, indiferenta si nefericirea, facand din ele principalele lui prioritati. Egoul considera iubirea pur si simplu un act de nebunie.

Atunci cand devenim prea atasati de vocea egoului, lucru care se intampla indeosebi in momentele de stres sau atunci cand lucrurile nu merg in viata noastra asa cum ne-am dori, noi auzim distinct in mintea noastra vocea egoului, care ne transmite mesajul ca nu este cazul sa iertam. In realitate, noi avem intotdeauna de ales: putem asculta vocea iubirii sau cea a egoului. Cum ne putem da seama cand anume ne vorbeste egoul? Simplu: vocea egoului se naste intotdeauna din teama. Sfaturile sale ne lasa intotdeauna intr-o stare de conflict interior, niciodata de pace. Atunci cand ascultam de mintea incapabila sa ierte a egoului, aceasta ne ofera nenumarate motive pentru a nu ierta, ascunzandu-ne insa faptul ca singurii care vom suferi, pierzandu-ne pacea interioara, suntem noi.

Iata 20 de exemple ale modului de a rationa al egoului:

 1. Acel om te-a ranit profund. Merita pe deplin sa fii furios pe el, sa nu-l mai iubesti si sa fie pedepsit.
 2. Nu fi prost! Daca il vei ierta, acel om te va rani din nou si din nou.
 3. Daca il ierti, nu iti dovedesti decat propria slabiciune.
 4. Daca ierti aceasta persoana, este ca si cum i-ai spune ca a avut dreptate, iar cel care a gresit ai fost tu!
 5. Numai un om lipsit de respect fata de sine ar putea ierta aceasta persoana.
 6. Atunci cand nu ierti pe cineva, iti manifesti controlul asupra persoanei respective. Controlul este principala metoda pe care o aplica egoul pentru a se simti in siguranta.
 7. Cea mai sigura cale de a tine la distanta persoana care te-a ranit este sa nu o ierti niciodata.
 8. Daca nu vei ierta aceasta persoana, te vei simti mai bine, caci aceasta este cea mai sigura cale de a te razbuna pe ea.
 9. Daca nu vei ierta aceasta persoana, vei obtine controlul asupra ei.
 10. Iertarea celui care te-a ranit este cea mai mare prostie din lume.
 11. Atunci cand ierti pe cineva, renunti la propria ta siguranta interioara.
 12. Daca il ierti pe cel cu care te-ai certat, risti sa il faci sa creada ca esti de acord cu ceea ce a facut.
 13. Iertarea nu este altceva decat acceptarea comportamentului gresit.
 14. La limita, poti ierta pe cineva, dar numai daca isi cere sincer iertare pentru ceea ce a facut. Nici chiar atunci nu trebuie sa il ierti insa pe deplin.
 15. Daca il ierti pe acest om care a pacatuit, Dumnezeu te va pedepsi.
 16. Recunoaste: intotdeauna, greseala ii apartine celuilalt, asa ca ce rost are sa ierti?
 17. Nu crede niciodata pe cineva care iti spune ca proiectezi asupra celorlalti propriile tale greseli, respingandu-le.
 18. Nu cadea in capcana celor care iti spun ca daca nu poti ierta pe cineva pentru o anumita greseala, acest lucru se datoreaza faptului ca nu poti accepta o fapta pe care ai comis-o tu insuti si pe care o consideri de neiertat.
 19. Daca vei ierta aceasta fapta oribila, nu vei fi cu nimic mai bun decat cel care a comis-o.
 20. In cazul in care crezi ca exista un Dumnezeu sau o putere superioara care te protejeaza sa nu mai fii o victima inocenta atat timp cat ii ierti pe cei din jur, inseamna ca ti-ai pierdut complet mintile!
Related:  Tu cum iti cresti copiii?

Schimbarea sistemului nostru de convingeri

Daca dorim sa invatam valoarea iertarii – deopotriva a celorlalti oameni si a noastra – noi trebuie sa ne schimbam sistemul de convingeri. In acest scop, putem incepe prin a renunta la convingerea egoului ca trebuie sa gasim neaparat pe cineva pe care sa dam vina atunci cand in viata noastra merge ceva prost. Putem adopta apoi noi convingeri in inima noastra, care sa ne ajute sa intelegem valoarea renuntarii la auto-condamnare si la condamnarea celor din jur, astfel incat sa ne putem inconjura numai de iubire.

Una din modalitatile prin care putem face acest lucru consta in a ne schimba modul de a gandi in legatura cu noi insine. Egoul se identifica in totalitate cu corpul fizic si nu concepe faptul ca noi suntem fiinte spirituale care au venit sa locuiasca pentru o vreme intr-un astfel de corp. Daca vom reusi sa ne schimbam aceasta perceptie, privindu-ne ca fiinte spirituale eterne, si nu doar ca niste simple corpuri, ne va fi mult mai usor sa sesizam valoarea iertarii.

Fericirea si pacea interioara nu apar decat atunci cand renuntam sa mai cautam vinovati pentru lucrurile care nu merg bine in viata noastra. Invinovatirea altuia nu ne aduce fericirea pe care ne-o dorim, la fel cum nu pot face acest lucru nici razbunarea sau pedepsirea celor vinovati. Singura care ne poate aduce aceasta fericire de durata este iertarea. Noi suntem singurii care putem opri cercul vicios al maniei, durerii, amaraciunii si tristetii provocate de conflictele noastre interioare si exterioare. Fiecare om este responsabil pentru renuntarea la blocajele pe care si le-a impus singur, pentru iertarea de sine si pentru iertarea celor din jur, care ii pot aduce vindecarea, bucuria si pacea pe care le cauta de atata vreme.

Schimbarile incep sa apara odata cu depasirea fiecarui obstacol

Transcenderea fricii, rusinii si vinovatiei. Primul obstacol pe care trebuie sa il depasim este incapacitatea noastra de a ne schimba sistemul convingerilor. Poate cel mai mare blocaj in calea iertarii este sistemul de convingeri bazat pe teama, nu pe iubire. Acest blocaj incepe sa dispara de indata ce ne manifestam vointa de a-i privi cu alti ochi pe ceilalti oameni, fie ca fiinte care se bucura de iubire, fie ca fiinte speriate, care au o nevoie disperata de iubire. Altfel spus, nu mai trebuie sa interpretam comportamentul celorlalti oameni din perspectiva vinovatiei sau inocentei lor. Nu mai trebuie sa-i privim cu ochi critici, pentru a vedea daca ne ataca sau nu, ci trebuie sa-i consideram niste fiinte armonioase, care stiu sa se bucure de iubire, sau dimpotriva, speriate, caz in care ne transmit cererea lor de ajutor.

Trebuie sa devenim constienti de mecanismul perceptiei si al proiectiei. In calitatea noastra de fiinte umane, avem un mecanism particular prin care dam sens vietii noastre. Avem amintiri minunate ale tuturor lucrurilor care ni s-au intamplat vreodata, aproape incepand din ziua nasterii noastre, iar uneori chiar dinainte de acest moment. Daca in copilarie sau in tinerete ni s-au intamplat lucruri dureroase sau traumatizante, noi nu numai ca ne aducem aminte de ele, dar chiar avem tendinta sa ne cramponam de ele, evaluand din perspectiva lor prezentul si viitorul nostru.

Mecanismul perceptiei si al proiectiei face parte integranta din fiinta umana, dar egoul este capabil sa foloseasca acest mecanism in propriile sale interese. El ne convinge ca proiectiile noastre asupra altor persoane sau situatii reprezinta insasi realitatea. In final, el ne convinge ca toate gandurile si sentimentele noastre neplacute se datoreaza unor persoane sau situatii prezente in lumea exterioara. Ultimul lucru pe care si-ar dori egoul sa il intelegem este acela ca tot ceea ce experimentam noi in prezent este determinat in exclusivitate de gandurile din mintea noastra.

In general, noi nu ne asumam responsabilitatea pentru perceptiile si pentru proiectiile noastre, dar daca vom incepe sa o facem, vom avea libertatea de a alege cu adevarat intre sistemul de convingeri al egoului si cel al iubirii. Daca vom deveni constienti de maniera in care se foloseste egoul nostru de mecanismul proiectiei, vom putea sa ne manifestam cu adevarat liberul arbitru. Vom putea acorda respectul cuvenit sentimentelor noastre, luand decizia daca dorim sa le cultivam sau sa ne detasam de ele.

Related:  Ce ne invata natura - sfaturi de la un copac

Controlul trecutului si al viitorului. Daca dorim sa ne pregatim inima si mintea in vederea iertarii, trebuie sa renuntam definitiv la convingerea ca trecutul se va repeta inclusiv in viitor. Atunci cand suntem atacati, teama se face sa ne asumam o pozitie defensiva. Aceasta teama continua sa existe in subconstientul nostru ani la rand, mentinandu-ne convingerea ca am putea fi oricand atacati din nou in acelasi fel. Egoul nostru ne invata sa nu avem incredere in alti oameni, ba chiar sa ne asteptam ca vom fi din nou atacati. Exista un aspect al constiintei noastre care traieste in permanenta in acest trecut plin de spaime si care este convins ca trecutul se va repeta. Acest aspect al constiintei noastre are convingerea de nestramutat ca trecutul dureros prezice automat un viitor la fel de dureros.

Convingerea ca evenimentele din trecut le prezic pe cele viitoare este cultivata de ego, care nu se alimenteaza decat cu gandurile noastre pline de teama, incapabile de iertare, care judeca si condamna. Din pacate, aceasta dieta nesanatoasa ne mentine separati de sinele nostru divin, de experienta iubirii si a unitatii cu ceilalti oameni, inclusiv de experienta prezentei lui Dumnezeu.

Simptomele suferintei si durerii isi au intotdeauna radacinile in gandurile noastre, in incapacitatea noastra de a ierta, si pot lua diferite forme. Putini oameni accepta posibilitatea ca atunci cand se cramponeaza de gandurile lor critice, care refuza iertarea, ei opteaza practic pentru suferinta. Egoul ne sopteste adeseori la urechi ca aceasta este cea mai buna cale de a-l pedepsi pe cel care ne-a ranit, dar in realitate singurii care suntem pedepsiti suntem noi insine. Iti reamintesc ca durerea, teama, nesiguranta si boala nu fac decat sa alimenteze egoul. De aceea, acesta detesta pacea interioara, iubirea, fericirea si sanatatea.

Perceptia egoului (careia noi tindem sa ii dam crezare) este aceea ca daca nu pastram ranchiuna unei persoane care ne-a ranit, ne punem singuri in pericol. Din pacate, aceasta energie negativa pe care o cultivam se acumuleaza inlauntrul nostru si mai devreme sau mai tarziu se intoarce impotriva noastra la fel ca un bumerang.

Retine: gandurile si convingerile noastre determina intotdeauna experientele noastre de viata. Scopul iertarii este de a ne elibera de trecut, inclusiv de toate neintelegerile si resentimentele pe care le avem fata de alte persoane. Iertarea nu numai ca nu ne pune deloc in pericol, dar ne ajuta chiar sa traim mai plenar si mai fericiti in momentul prezent. Daca in clipa de fata de simtim impacati, noi avem tendinta sa proiectam aceasta stare de pace interioara inclusiv asupra viitorului. In acest fel, prezentul fericit se extinde asupra unui viitor fericit, tinzand sa devina una cu acesta. Din pacate, cei mai multi dintre oameni traiesc intr-o realitate in care trecutul plin de teama se identifica (prin proiectie) cu un viitor plin de temeri, realitate care tinde sa devina efectiva, caci convingerile noastre creeaza intotdeauna realitatea in care traim.

Probabil ca atat timp cat vom continua sa locuim in acest corp, vom fi tentati in permanenta sa emitem judecati critice si sa refuzam sa iertam. De acea, trebuie sa ne reamintim continuu ca fiecare moment reprezinta o oportunitate noua pentru a face alegerea cuvenita. Personal, am convingerea sincera ca unul din cele mai frumoase daruri ale omului este chiar aceasta putere de a alege gandurile pe care le cultiva in mintea sa. Libertatea de a alege ne poate elibera de propriile noastre judecati critice care ne intemniteaza si de propriul nostru atasament fata de trecut.

Iertarea ne ajuta sa trecem pe o alta vibratie – cea a iubirii. Ea ne reaminteste ca iubirea reprezinta singura noastra realitate si ca in afara ei nu mai exista nimic. Iubirea reprezinta raspunsul la toate intrebarile si problemele cu care ne confruntam!

 • Gerald Jampolsky