Orice oferi existentei ti se va intoarce intreit

Canta un cantec, spune o gluma, danseaza! Ofera orice poti oferi. Nu te costa nimic, dar iti va aduce multe bucurii.
Existenta va continua sa te rasplateasca intreit. Orice oferi existentei ti se va intoarce intreit. Oferi o floare, si o mie alte flori te vor cuprinde. Nu te agata. Daca intr-adevar vrei sa fii bogat, daca vrei sa ai o existenta launtrica bogata, atunci invata arta de a darui…

Daruieste, daruieste de dragul daruirii.
Impartaseste, de dragul impartasirii.

Nu cere nimic in schimb, pentru ca atunci devine o afacere, iar dragostea nu este o afacere. De fapt, nu trebuie sa fii ingrijorat daca ceva ti se va intoarce sau nu, pentru ca actul de a darui este un asemenea extaz in sine, incat de ce sa-ti mai pese daca vei primi ceva in schimb sau nu? Fii indatorat persoanei care primeste ceva din partea ta. Sa nu crezi ca ea iti datoreaza ceva tie. Acest lucru este gresit, cu totul gresit. Acest efort disperat de a te agata are ceva in comun cu gandirea omului nefericit.

Tu poti fi la fel de vast ca Dumnezeu, dar acest lucru este posibil numai daca incepi sa daruiesti. Nu se pune problema lucrurilor pe care le daruiesti; un zambet sau un gest ajung. Nu te costa nimic sa iubesti, sa fii bun si, totusi, recolta este bogata – o mie de flori vor incepe sa infloreasca in fiinta ta.

Osho

Related:  Renunţă la bagaje