Puterea de a ierta, un pas important in evolutia spirituala

Printre calitatile absolut necesare ca un om sa treaca de o anumita etapa a evolutiei sale se afla si capacitatea de a ierta. Exista o limita peste care nu mai putem trece daca nu vom avea o mare putere de a ierta. Cu alte cuvinte, capacitatea de a ierta este un indicator obiectiv cu ajutorul caruia se poate evalua nivelul de constiinta sau gradul de evolutie spirituala.

Sunt rari oamenii care se nasc cu o asemenea capacitate puternic dezvoltata, insa caile spirituale traditionale au prevazut o serie de mijloace prin care aspirantul sa-si dezvolte puterea de a ierta.

Aici se tine cont de o conditionare reciproca dintre puterea de a ierta si importanta de sine sau orgoliul sau ceea ce numim generic egoul unei fiinte umane. Cu cat egoul este mai mare sau mai puternic, cu atatcapacitatea de a ierta este mai mica sau mai slaba. Aceasta corelatie a fost transformata intr-o tehnica directa de evolutie spirituala prin sugerarea faptului ca trebuie sa iertam chiar si atunci cand in mod firesc nu simtim nici pe departe acest lucru; sa fim constienti de ceea ce se produce in sufletul nostru atunci cand iertam si sa realizam astfel miracolul transcendentei.

Exersand totusi in mod constient iertarea, miracolele devin din ce in ce mai palpabile. Toata viata ni se transforma daca vom ierta tot ceea ce la un moment dat ne-a cauzat prejudicii emotionale intense sau chiar mai putin intense. In psihologie se cunoaste deja faptul ca orice emotie sau sentiment negativ care nu a fost asimilat pana la capat ramane in “corp” ca un fel de focar toxic, ca un fel de greutate pe aripile sufletului. Acest lucru va conduce treptat la aparitia bolilor.

Iertarea este una dintre cele mai eficiente metode de purificare psihica, de ardere a reziduurilor emotionale.

Trebuie sa fim intotdeauna atenti la ceea ce gandim, caci tot ceea ce iese din mintea noastra se intoarce inapoi. Prin rezonanta, o minte angrenata in ganduri malefice actioneaza ca un magnet, atragand in jurul ei ganduri similare si amplificand astfel raul initial. Gandurile rele aruncate in atmosfera mentala otravesc mintile receptive, contribuind astfel la degradarea acestei lumi si odata cu ea si a noastra.

Related:  Metamorfoza

Aceasta atitudine este necesara in primul rand pentru a ne asigura propria sanantate. Orice sentiment al jignirii de care omul nu se poate debarasa timp indelungat reprezinta un mare pericol. Oamenii au incercat in mod intuitiv sa dezamorseze, sa scape de sentimentul de suparare, sa nu-i dea voie sa se acumuleze. Insa atunci cand supararea este tinuta timp indelungat, ea devine cu mult mai periculoasa, afectandu-ne chiar si sanatatea corpului, nu numai pe cea a sufletului. Oamenii sanatosi, de regula, nu-si permit sa tina prea mult timp supararea.

Arta de a ierta trebuie invatata si realizata cu intelepciune. Nu trebuie sa exageram in nici o privinta. Sa iertam jignirile, dar sa fim atenti sa nu cadem in extrema cealalta. Sa fim binevoitori dar fermi, daca avem dreptate. Sa nu incurajam rautatea sau egoismul. Putem sa-i iertam in inima noastra pe cei care fac raul din placere si sa-i corectam printr-o actiune exterioara ferma si inteleapta.

Puterea de a ierta nu trebuie sa cunoasca limite, nu poti sa spui ca ceva poate fi iertat, iar altceva este de neiertat. Incapacitatea de a ierta este spaima egoului si slabiciunea lui, perceptia predominant materialista sau senzoriala a vietii. Atunci cand cineva spune ca nu poate ierta, el spune ca nu vrea sa ierte!

  • Deepak Chopra