Urmeaza lumina din tine si vei fi intelept

Ultimele vorbe pe pamant ale lui Gautama Buddha au fost: Urmeaza lumina din tine. Nu urma pe altii, nu imita, pentru ca mersul pe urmele altora, imitatia creeaza prostie. Te nasti cu o posibilitate fantastica de inteligenta. Te nasti cu o lumina in tine. Asculta glasciorul din launtrul tau si el te va calauzi. Nimeni altcineva nu te poate calauzi, nimeni altcineva nu poate sa-ti fie model in viata, pentru ca tu esti unic. N-a mai existat nimeni care a fost exact ca tine, si nu va exista nimeni care va fi exact ca tine. Asta e slava ta, grandoarea ta – esti absolut de neinlocuit, esti tu insuti si nimeni altcineva.

Omul care ii urmeaza pe altii devine fals, devine mecanic. Poate sa fie un mare sfant in ochii celorlalti, dar in strafundul fiintei sale e doar lipsit de inteligenta, nimic altceva. O fi el un personaj foarte respectabil, dar asta e numai la suprafata. Zgarie-i putin poleiala si vei vedea ca inauntru e cu totul alta persoana, exact opusa celei de la suprafata.

Urmand pe altii poti sa-ti cultivi un caracter frumos, dar nu poti sa ai o constiinta frumoasa, si atata timp cat nu ai o constiinta frumoasa nu poti fi liber. Poti sa-ti schimbi incontinuu inchisorile, poti sa-ti tot schimbi lanturile, sclaviile, poti sa fii hindus sau mahomedan sau crestin sau jainist – asta nu te va ajuta. Sa fii jainist inseamna sa-l urmezi pe Mahavira ca model. Urmandu-l pe Mahavira, vei deveni o entitate falsa. Iti vei pierde toata realitatea, iti vei pierde toata sinceritatea, vei fi nenatural, vei fi mincinos fata de tine insuti.

Conform spuselor lui Buddha, intelepciunea inseamna a trai la lumina propriei constiinte, iar prostia inseamna a-i urma pe altii, a-i imita pe altii, a deveni umbra alcuiva.

Adevaratul maestru creeaza maestri, nu adepti. Falsul maestru te convinge sa-l urmezi, sa-l imiti, sa fii o copie la indigo a lui. Adevaratul maestru isi da toata silinta sa te faca independent de el, pentru ca dependenta nu duce nicaieri. Omul e dependent de secole, si tot mai continua sa se impiedice in noaptea intunecoasa a sufletului.

Related:  Esti mai “treaz” decat familia ta?

Numai lumina interioara poate deveni soare. Adevaratul maestru nu te va lasa sa fii o copie a lui, el vrea sa fi original. El te iubeste! El vrea sa fii complet liber, sa fii liber de toate dependentele exterioare.

Urmeaza lumina din tine si vei fi intelept. Lasa pe altii sa fie liderii tai, calauzele tale, si vei ramane prost, vei continua sa ratezi toate comorile vietii, care sunt ascunse in tine.

  • Osho