Curatenia mentala

Ti se pare ca nu esti suficient de bun si te confrunti cu incapacitatea de a te iubi pe tine insuti. Din punctul meu de vedere, daca exista o problema, aceasta trebuie sa fie adevarata. De aceea, iti propun sa vedem de unde a aparut problema, sau mai bine zis convingerea care a stat la baza ei.

Cum ne-am transformat noi dintr-un copilas care isi cunostea propria perfectiune intr-un adult cu probleme, care se considera nevrednic sa fie iubit si lipsit de valoare? Chiar si cei care se iubesc pe ei insisi se pot iubi inca si mai mult.

Imagineaza-ti un trandafir abia imbobocit. El se deschide si devine o floare frumoasa, dupa care isi pastreaza aceasta perfectiune pana cand ii cade si ultima petala. La fel se petrec lucrurile si cu noi. Noi suntem intotdeauna perfecti si frumosi, dar ne aflam intr-un proces vesnic de schimbare.

Noi facem intotdeauna tot ce ne sta in puteri, dar in functie de nivelul de constiinta si de intelegere pe care il avem. Pe masura ce acest nivel devine mai profund, noi facem aceleasi lucruri, dar intr-o maniera diferita.

Curatenia mentala

A sosit timpul sa ne examinam mai in detaliu propriul trecut, pentru a intelege cum am ajuns la convingerile care ne conduc astazi viata.

Multi oameni considera acest proces de purificare ca fiind extrem de dureros, dar acest lucru nu este deloc obligatoriu.

Nimeni nu isi poate face curatenie in propria casa daca nu priveste mai intai in fata gunoiul.

Daca doresti sa iti faci curatenie intr-o camera, tu incepi intotdeauna prin a privi cu atentie tot ce exista in ea.

Unele lucruri iti trezesc amintiri frumoase, asa ca le privesti cu incantare, le stergi de praf si le dai o noua stralucire. Altele trebuie reparate, asa ca iti propui sa faci acest lucru.

Unele obiecte nu iti mai folosesc la nimic, asa ca trebuie aruncate. In aceasta categorie intra vechile ziare si reviste, sau vasele folosite din carton, pe care le poti arunca pe loc la cosul de gunoi, fara prea multe emotii.

Related:  Astazi este o noua zi

Nu ai niciun motiv sa te infurii atunci cand iti faci curatenie in camera.

La fel se petrec lucrurile si atunci cand iti faci curatenie in casa mintii. Nu ai niciun motiv sa te infurii pentru ca anumite convingeri trebuie aruncate la cosul de gunoi. Arunca-le cu aceeasi seninatate cu care arunci resturile alimentare dupa ce ai terminat de mancat. Cine mai sta sa caute prin cosul de gunoi pentru a recupera resturile alimentare de ieri si pentru a-si prepara cina de astazi? In mod similar, ce rost are sa cauti prin resturile mentale de altadata pentru a recrea experientele de maine?

Daca un gand sau o convingere nu-ti mai foloseste la nimic, renunta la ele! Nu exista nicio lege care spune ca daca ai crezut candva un anumit lucru, trebuie sa continui sa crezi de-a pururi in el.

Sa vedem acum care sunt principalele convingeri limitatoare si cum au aparut ele in mintea ta:

CONVINGERE LIMITATOARE: „Nu sunt suficient de bun”.

CUM A APARUT EA: un client mi-a spus ca, in copilarie, tatal lui i-a repetat tot timpul ca este prost. Mi-a spus de asemenea ca doreste sa aiba succes in viata, pentru ca tatal lui sa fie mandru de el. Din pacate, se simtea impovarat de vinovatie, care ii crea o stare de resentiment, asa ca trecea dintr-un esec in altul. Tatal lui continua sa ii finanteze afacerile, dar nu avea niciodata succes. Intr-un fel, chiar s-a obisnuit sa dea gres in tot ceea ce facea, punandu-si tatal sa plateasca pentru oalele sparte de el. Ce mai, era un ratat.

CONVINGERE LIMITATOARE: incapacitatea de a te iubi pe tine insuti.

CUM A APARUT EA: incercarea de a castiga aprobarea tatalui.
Am avut o clienta care mi-a spus ca ultimul lucru din lume pe care si l-ar dori ar fi sa semene cu tatal ei. Cei doi nu se intelegeau in nicio privinta si se certau tot timpul. In realitate, ea isi dorea din tot sufletul sa fie aprobata de el, dar nu primea de la el decat critici. Din aceasta cauza, avea dureri corporale intense. La fel si tatal ei. Femeia nu-si dadea seama ca la baza acestor dureri statea mania ei, la fel cum la baza durerilor tatalui statea mania lui impotriva ei.

Related:  Din invataturile lui Jack Canfield, cunoscut drept coach-ul nr. 1 al Americii

CONVINGERE LIMITATOARE: viata este periculoasa.

CUM A APARUT EA: un tata speriat.
O alta clienta considera ca viata este dura si imposibil de suportat. Ii venea greu sa si rada, iar daca totusi o facea, era convinsa ca i se va intampla ceva „rau”. In copilarie, tatal ei i-a spus de prea multe ori: „Nu mai rade, daca nu vrei sa patesti ceva”.

CONVINGERE LIMITATOARE: Nu sunt suficient de bun.

CUM A APARUT EA: din cauza abandonarii sau a ignorarii.
Unui client de-al meu ii era greu sa vorbeasca. Tacerea devenise a doua lui natura. Reusise de putin timp sa renunte la alcool si la droguri, si era convins ca era un om ingrozitor. In timp, am descoperit ca mama lui a murit cand el era copil, asa ca a fost crescut de o matusa. Aceasta nu vorbea aproape niciodata, decat atunci cand ii dadea un ordin. De aceea, el a crescut practic in tacere. Manca in fiecare zi singur, fara sa aiba cu cine vorbi, iar in restul timpul statea singur in camera lui. Avea un iubit care era la fel de tacut ca si el, iar cei doi isi petreceau majoritatea timpului fara sa-si vorbeasca. Apoi iubitul lui a murit, si el s-a trezit din nou singur.

Exercitiu: Mesajele negative

Urmatorul exercitiu consta in a scrie pe o foaie de hartie o lista cu toate lucrurile negative pe care ti le-au spus parintii in copilarie, cu toate criticile lor.

Care sunt mesajele negative pe care le-ai primit la acea varsta, cand mintea ta era atat de usor de impresionat? Acorda-ti suficient timp pentru acest exercitiu si incearca sa iti amintesti cat mai multe astfel de mesaje. De regula, o jumatate de ora este suficienta.

Ce ti-au spus ei despre bani? Dar despre corpul tau? Despre iubire si despre relatii? Despre talentele tale creatoare? Care au fost mesajele negative sau limitatoare pe care le-ai primit de la ei?

Related:  Reinterpretandu-te pe tine insuti

Priveste cu obiectivitate aceasta lista a mesajelor negative si spune-ti: „Deci, asa au aparut aceste convingeri ale mele”.

In continuare, ia o noua foaie de hartie si continua acelasi proces, mergand insa mai departe. Spre exemplu:

Ce alte mesaje negative ai primit in copilarie?

De la rude:
De la profesori:
De la prieteni:
De la alte figuri autoritare:
De la preot:

Noteaza toate aceste lucruri pe hartie, fara sa te grabesti. Constientizeaza sentimentele si senzatiile corporale pe care le simti.

Toate mesajele negative pe care le-ai notat pe cele doua foi de hartie reprezinta gandurile care trebuie eliminate din constiinta ta. Ele reprezinta convingerile care te fac sa crezi ca „nu esti suficient de bun”.

  • Louise Hay