Recunoaste-ti propria maretie

Ne este frica de propria maretie, deoarece ea arunca o provocare convingerilor noastre de baza. Ea contrazice tot ceea ce ni s-a spus. Unii dintre noi recunosc multe dintre darurile pe care le avem, in timp ce altii pot vedea numai cateva, dar rareori se intampla sa intalnesc pe cineva care sa se simta confortabil in deplina stralucire a mintii sale. Fiecare dintre noi are intiparite trasaturi pozitive, pe care ii este greu sa le imbratiseze si sa si le insuseasca. Intrucat celor mai multi dintre noi li s-a spus sa nu faca pe nebunii, sau sa nu fie increzuti, am ingropat cateva dintre cele mai pretioase daruri ale noastre. Aceste daruri au devenit umbra noastra luminoasa. Purtam cu noi umbra luminoasa, in acelasi sac in care avem si umbra intunecata.
Este tot atat de dificil sa ne recuperam toate aspectele luminoase din noi insine, pe cat este sa ni le recuperam pe cele intunecate.

Pe cand eram la un centru de dezintoxicare, a venit o doamna care ne-a tinut o conferinta. Ea a inceput prin a ne spune ca a absolvit facultatea pe primul loc. Era casatorita de 13 ani si avea o relatie extraordinara cu sotul ei. Era o mama minunata si o conferentiara excelenta.
Pe masura ce continua sa ne spuna despre toate lucrurile pe care le facea bine, eu gandeam: “Ce scarba increzuta! Cine-si inchipuie ca e?! Oare de ce trebuie s-o ascultam?” Apoi s-a oprit, ne-a privit pe fiecare fix in ochi si ne-a spus: “Am venit aici ca sa va vorbesc despre dragostea de sine. Despre importanta de a va recunoaste toate calitatile si de a fi in stare sa le impartiti cu oamenii din viata voastra”.
Ne-a explicat ca, pentru a ne iubi pe noi insine, trebuie sa vrem sa lasam propria noastra lumina sa straluceasca puternic. Trebuie ca, in fiecare zi, sa recunoastem tot binele pe care l-am facut si sa ne pretuim pentru asta. Trebuie sa facem un inventar al vietii noastre si sa ne aplaudam realizarile. Atunci cand lasam sa straluceasca lumina din noi, le demonstram celorlalti ca totul este absolut in regula ca si ei sa straluceasca.

Related:  Ce va doriti?

Sedeam pe scaun, intr-o stare de soc. Uneori ma mai laudam cu talentele mele, dar nu am crezut niciodata ca este in regula sa ma apreciez si sa imi ofer pretuire. Laudarosenia mea provenea din nesiguranta de sine, din faptul ca niciodata nu m-am simtit destul de in largul meu. Paradoxul situatiei era ca, dupa parerea conferentiarei, eu nu ma simteam in largul meu, cand era vorba de mine insumi, deoarece eu nu voiam sa-mi asum darurile pe care mi le-a dat Dumnezeu. Nu voiam sa-mi apreciez talentele. Dintr-un motiv sau altul, intotdeauna am crezut ca a -mi minimaliza partile cele mai bune din mine insumi, ma facea sa fiu o persoana mai buna.

In dupa-amiaza aceea am invatat una dintre cele mai valoroase lectii din viata mea: nu numai ca este in regula sa spunem lucruri frumoase despre noi insine, dar este chiar obligatoriu.
Trebuie sa ne recunoastem darurile si talentele. Trebuie sa invatam sa apreciem si sa cinstim tot ceea ce facem bine. Trebuie sa ne cautam unicitatea. Multi oameni nu pot sa isi asume succesul, fericirea, sanatatea, frumusetea si divinitatea. Le e teama sa vada ca sunt puternici, plini de succes, creativi si sexi. Frica lor ii impiedica sa exploreze acele parti din ei insisi. Dar, pentru a ne iubi cu adevarat pe noi insine, trebuie sa-l imbratisam si sa-l asumam pe Cine Suntem, in totalitatea lui – nu numai partea intunecata, ci si cea luminoasa. A invata sa ne recunoastem propriile talente ne permite sa apreciem si sa iubim darurile unice ale celorlalti.

Stai un moment si linistete-ti mintea. Respira de cateva ori rar si adanc si citeste incet lista de mai jos. Dupa ce te uiti la fiecare cuvant, spune-ti tie insuti: “Eu sunt…”, folosindu-l pe fiecare dintre ele. De exemplu: “Eu sunt sanatos; eu sunt frumos, eu sunt stralucitor; eu sunt talentat; eu sunt bogat”.
Scrie pe o foaie de hartie orice cuvant care te face sa nu te simti in largul tau. Include cuvintele care reprezinta trasaturi pe care le admiri la altcineva, dar pe care nu ti le asumi.

Related:  Sanatatea este in cap, nu in farmacie!

Multumit, in siguranta, iubit, inspirat, senzual, stralucitor, delicios, pasionat, vesel, bucuros, sexi, iertator, viu, implinit, energic, increzator, flexibil, ingaduitor, intreg, sanatos, talentat, capabil, intelept, preamarit, sfant, care le da forta celorlalti, care imbratiseaza cu dragoste, divin, puternic, liber, nostim, care stie multe, care vorbeste frumos, iluminat, realizat, echilibrat, luminos, plin de succes, valoros, deschis, plin de compasiune, plin de forta, creativ, pasnic, faimos, disciplinat, responsabil, fericit, dragut, dorit, binecuvantat, entuziast, curajos, foarte valoros, norocos, matur, cu simt artistic, vulnerabil, constient, fidel, darnic, hazliu, atragator, implinit, echilibrat, admirat, romantic, cu suflet cald, recunoscator, bland, extravagant, hotarat, tandru, dornic, punctual, cu capul pe umeri, spiritual, multumit, adorat, jucaus, dedicat, indraznet, inteligent, credibil, activ, foarte elegant, fara frica, vioi, plin de caldura, bogat, nesofisticat.

Voi aveti toate aceste calitati. Tot ceea ce va ramane de facut pentru a le manifesta, este sa le scoateti la lumina, sa vie le asumati si sa le insusiti cu dragoste. Daca puteti vedea cand anume in viata voastra ati manifestat o anumita caracteristica – sau in ce situatie va imaginati ca ati putea-o manifesta – atunci puteti sa vi-o insusiti.
Trebuie sa vreti sa spuneti: “Eu sunt acesta”.
Pasul urmator este sa gasiti darul care se afla in aceasta caracteristica. Spre deosebire de umbra voastra intunecata, in cazul acesta, darul este chiar evident. Numai ca multi dintre noi trebuie sa-si invinga frica si impotrivirea. Multi dintre noi au dezvoltat mecanisme de aparare sofisticate, pentru a-si intari convingerea ca nu sunt tot atat de creativi si talentati ca si ceilalti.

De obicei, este deosebit de greu sa-ti insusesti anumite trasaturi care contrazic realitatea exterioara. E dificil de insusit cuvantul “bogat”, daca esti somer si ai datorii. Intr-un caz ca acesta, e important sa-ti poti imagina situatii prin care ai putea deveni bogat: un serviciu nou sau o alta cariera. Daca nu-ti poti insusi un anumit cuvant, e greu de crezut ca vei putea trai experienta exprimata de el.

  • Debbie Ford