Iertarea este cheia dezvoltarii mentale si spirituale

 Multi oameni nu stiu ca iertarea nu este un proces care sa se manifeste spontan , nu stiu, nu vor sau nu pot – inca – sa inteleaga ca a ierta este o datorie pe care o avem in primul rand fata de noi insine,

Exista in viata voastra trei oameni pe care trebuie sa-i iertati, pentru a va elibera de sentimentele negative de vinovatie, inferioritate, insuficienta, faptul ca nu sunteti vrednici, de resentimente si manie. Cand veti ierta si uita de aceste trei persoane, veti avea un sentiment de eliberare si bucurie, iar viata va incepe sa se deschida pentru voi, intr-un mod minunat.

Primele doua persoane pe care trebuie sa le iertati sunt parintii vostri. Indiferent daca ei mai traiesc sau nu, trebuie sa va hotarati, chiar astazi, sa-i iertati pentru fiecare lucru pe care l-au facut si care v-a ranit.

Trebuie sa-i iertati pentru fiecare nedreptate si pentru fiecare gest urat sau act de cruzime pe care ati simtit ca le-au facut fata de voi. Trebuie sa va ridicati deasupra tuturor suferintelor din copilarie si sa va eliberati de ele, acceptand faptul ca parintii au facut tot ce au putut ei mai bine cu ceea ce aveau.

Aproape toti suntem inca suparati sau tristi pentru ceva ce unul dintre parintii nostri, sau ambii, au facut in copilaria noastra. Multe persoane in jur de 40-50 de ani au inca o stare de disconfort emotional, pentru ca nu si-au iertat parintii.

O viata plina de resentimente este un pret cumplit de platit pentru ceva care, oricum, nu mai poate fi reparat.

In multe cazuri, parintii nostri nici nu constientizeaza ce anume au facut pentru ca noi sa fim inca suparati. De obicei, nu-si amintesc absolut nimic. Daca le spunem de ce suntem inca suparati, ei vor fi adesea surprinsi, deoarece nici macar nu-si mai amintesc de evenimentul respectiv.

Exista trei moduri de a va ierta parintii.

Primul este cel mai important si inseamna a-i ierta in inima.

De fiecare data cand va ganditi la un lucru pe care l-au facut si care v-a ranit, folositi Legea substitutiei si inlocuiti gandul, spunand „Il/O iert pentru tot, il/o iert pentru tot”.

De fiecare data cand va amintiti o experienta dureroasa, anulati-o imediat, spunand: „II/O iert pentru tot”. Daca veti continua sa-i iertati de fiecare data cand va amintiti incidentul, in curand veti fi capabili sa va ganditi la el fara sa va implicati emotional, fara sa mai aveti sentimente negative, in cele din urma il veti uita complet. Va veti elibera.

Related:  Trezirea catre Spiritul nostru

Al doilea mod de a va ierta parintii este sa-i vizitati pur si simplu, sau sa le telefonati.

Multi dintre cei care au participat la seminarele noastre au mers si au discutat cu parintii lor despre ce anume au facut acestia si de ce sunt inca suparati. Apoi le-au spus: „Vreau sa stiti ca va iert pentru fiecare greseala pe care ati facut-o cand m-ati crescut si ca va iubesc”. Iertandu-i, ii eliberati atat pe ei, cat si pe voi.

Al treilea mod in care va puteti ierta parintii este sa le scrieti o scrisoare, cu cat de multe detalii doriti, iertandu-le fiecare greseala pe care au facut-o vreodata.

Multi parinti care nu au respect de sine spera ca, intr-o zi, copiii lor le vor ierta greselile pe care le-au facut, insa multi nu sunt suficient de puternici sa recunoasca acest lucru.

Numai atunci cand va iertati complet parintii, deveniti pe deplin si in totalitate adulti. Pana atunci, in interiorul vostru sunteti inca un copil, inca depindeti emotional de ei. Numai atunci cand eliberati experientele nefericite, traite in copilarie si adolescenta, puteti avea o relatie matura cu parintii vostri.

Pentru majoritatea oamenilor, cei mai buni ani din viata alaturi de parinti incep in ziua in care ii iarta si lasa in urma toate experientele negative acumulate in perioada cat au stat in casa lor.

A doua persoana pe care trebuie sa o iertati poate fi oricine altcineva.

Trebuie sa iertati neconditionat fiecare persoana din viata voastra, care v-a ranit vreodata, intr-un fel sau altul.

Trebuie sa iertati – fara exceptie – fiecare lucru rau, fara sens, negandit sau crud pe care cineva vi l-a spus sau l-a facut.

Refuzul de a ierta chiar si o singura persoana poate fi, in sine, suficient pentru a submina, sau chiar distruge, fericirea voastra viitoare.

Nu trebuie sa va placa acea persoana. Trebuie doar s-o iertati.

Iertarea este un act perfect egoist: nu are nimic de-a face cu celalalt, are de-a face doar cu pacea voastra interioara, cu fericirea voastra, cu propriul vostru succes si propriul vostru viitor.

Related:  Ceea ce cauti in altii sau in afara ta se afla, pe masura intelesului tau, in tine

Poate cel mai stupid lucru cu putinta este sa fiti inca suparati si plini de resentimente fata de o persoana careia nu-i pasa deloc de voi.

Dupa cum a zis cineva: „N-am purtat ranchiuna niciodata; in timp ce tu porti ranchiuna, dusmanii tai danseaza”.

Oricare ar fi situatia, e sigur ca v-ati bagat singuri in ea. Indiferent daca a fost o afacere, o investitie, o slujba sau o relatie, voi ati ales si ati luat deciziile care au facut-o posibila inca de la inceput si e mai mult ca sigur ca n-ar fi putut avea loc fara participarea voastra activa.

Ati fi putut-o opri. Ati fost responsabili. Ati fost liberi sa alegeti si, din nefericire, ati ales in mod gresit. Acum, lasati-o sa plece.

Chiar daca nu ati avut nimic de facut in privinta ei, chiar daca ati fost o terta persoana total nevinovata, sunteti, totusi, responsabili pentru modul in care reactionati. Sunteti responsabili pentru voi si sentimentele voastre. Sunteti liberi sa decideti ce faceti incepand cu acest moment – iar cea mai buna tactica dintre toate este sa iertati.

SCRISOARE

Daca aveti o relatie sau o casnicie cu probleme pe care nu le-ati depasit inca, iata o tehnica pe care o puteti folosi si care se numeste, simplu „scrisoarea”. Ea se preda acum in cateva locuri – si este extrem de puternica si eliberatoare.

Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa-i scrieti persoanei respective o scrisoare.

Ea este compusa din trei parti si poate fi cat de lunga sau scurta doriti.

In prima parte spuneti: „imi asum intreaga responsabilitate pentru relatia noastra. M-am implicat singur in ea si nu am scuze”. Refuzati sa mentionati cat de nevinovati si de mahniti sunteti – asa cum ati fi facut in trecut.

In a doua parte a scrisorii, scrieti: „Te iert pentru tot ce mi-ai facut si m-a ranit intr-un fel sau altul”.

Cateodata este o idee buna sa enumerati toate lucrurile pentru care va iertati partenerul. O doamna pe care o cunosc, care a folosit aceasta tehnica, a enumerat pe opt pagini toate lucrurile pentru care isi ierta fostul sot.

In incheiere, scrieti: „iti doresc numai bine”.

Apoi scrieti numele si adresa, duceti-l la cutia postala si expediati-l.

Din momentul in care veti lasa scrisoarea sa alunece in cutie, veti avea o senzatie de libertate si de bucurie pe care nu vi le puteti imagina, in acel moment, relatia se va termina si veti fi pregatiti sa va continuati restul vietii voastre sentimen- tale. Pana in acel moment, ati fost prinsi in nisipurile miscatoare ale furiei nerezolvate si resentimentelor care insotesc orice relatie romantica ce esueaza.

Related:  Nouă Obiceiuri Sănătoase

A treia persoana pe care trebuie sa o iertati este voi insiva.

Trebuie sa va iertati pentru fiecare lucru prostesc sau grav pe care l-ati spus sau facut vreodata.

Amintiti-va ca nu sunteti perfecti. Faceti greseli. Faceti si spuneti o multime de lucruri prostesti, in timpul in care cresteti si va maturizati. Daca ar fi sa mai faceti odata acele lucruri, le-ati face altfel, insa remuscarile si regretele pentru greselile din trecut nu servesc la nimic.

Ele sunt semnul unui caracter slab. Remuscarea este deseori folosita ca o scuza pentru a nu merge inainte. Toti oamenii intelepti au facut greseli stupide, prostesti. Asa au devenit ei intelepti si maturi. Acum trebuie sa va iertati pentru tot.

Iertarea este cheia dezvoltarii mentale si spirituale. Cand incepeti sa o practicati, deveniti o persoana iertatoare, dovediti trasaturile de caracter ale celor mai mari personalitati care au fost vreodata pe Pamant. Astfel, va alaturati ingerilor.

Actul iertarii incepe cu procesul indepartarii tuturor reziduurilor acumulate de vinovatie, furie si resentimente, care hranesc sentimentele negative din subconstient. Practicarea regulata a iertarii de bunavoie a tuturor, pentru absolut orice greseala, va face mai calmi, mai buni, mai plini de compasiune si mai optimisti.

BINE PENTRU SUFLET

In final, daca ati facut ceva care a ranit pe cineva si inca va mai simtiti prost pentru aceasta, cereti-i scuze. Spuneti: „imi pare rau”.

Cainta este buna pentru suflet. Ea va elibereaza de sentimentul ca sunteti de vina si ca nu meritati nimic bun, care insoteste senzatia ca ati facut ceva incompatibil cu idealurile voastre cele mai inalte.

Nu conteaza cum reactioneaza cealalta persoana. Tot ceea ce conteaza este sa aveti curajul si caracterul sa va asumati responsabilitatea pentru actiunile voastre, sa va cereti scuze si sa spuneti ca va pare rau. Apoi, va puteti vedea de viata – lasandu-i si pe ceilalti sa faca la fel.

– Brian Tracy