Principalele 20 de motive pentru care refuzam sa iertam

Este foarte greu sa ierti atunci cand asculti de vocea egoului, care te invata ca cel mai bun lucru pe care poti sa il faci este sa pedepsesti persoana care te-a ranit, refuzandu-i iubirea ta. Este foarte greu sa ierti atunci cand ai un ego incapatanat care incearca in permanenta sa te convinga ca ura iti confera o siguranta si o certitudine mult mai mare decat iubirea. Este foarte important sa nu facem din egoul nostru un dusman, dar nici sa ne atasam prea tare de el. Este la fel de important insa sa ne dam seama ca acesta ne poate conduce pe cai gresite. Egoul nostru nu inceteaza niciodata cu predicile. El se cramponeaza de un sistem de convingeri care valorizeaza frica, conflictul, indiferenta si nefericirea, facand din ele principalele lui prioritati. Egoul considera iubirea pur si simplu un act de nebunie.

Atunci cand devenim prea atasati de vocea egoului, lucru care se intampla indeosebi in momentele de stres sau atunci cand lucrurile nu merg in viata noastra asa cum ne-am dori, noi auzim distinct in mintea noastra vocea egoului, care ne transmite mesajul ca nu este cazul sa iertam. In realitate, noi avem intotdeauna de ales: putem asculta vocea iubirii sau cea a egoului. Cum ne putem da seama cand anume ne vorbeste egoul? Simplu: vocea egoului se naste intotdeauna din teama. Sfaturile sale ne lasa intotdeauna intr-o stare de conflict interior, niciodata de pace. Atunci cand ascultam de mintea incapabila sa ierte a egoului, aceasta ne ofera nenumarate motive pentru a nu ierta, ascunzandu-ne insa faptul ca singurii care vom suferi, pierzandu-ne pacea interioara, suntem noi.

Iata 20 de exemple ale modului de a rationa al egoului:

 1. Acel om te-a ranit profund. Merita pe deplin sa fii furios pe el, sa nu-l mai iubesti si sa fie pedepsit.
 2. Nu fi prost! Daca il vei ierta, acel om te va rani din nou si din nou.
 3. Daca il ierti, nu iti dovedesti decat propria slabiciune.
 4. Daca ierti aceasta persoana, este ca si cum i-ai spune ca a avut dreptate, iar cel care a gresit ai fost tu!
 5. Numai un om lipsit de respect fata de sine ar putea ierta aceasta persoana.
 6. Atunci cand nu ierti pe cineva, iti manifesti controlul asupra persoanei respective. Controlul este principala metoda pe care o aplica egoul pentru a se simti in siguranta.
 7. Cea mai sigura cale de a tine la distanta persoana care te-a ranit este sa nu o ierti niciodata.
 8. Daca nu vei ierta aceasta persoana, te vei simti mai bine, caci aceasta este cea mai sigura cale de a te razbuna pe ea.
 9. Daca nu vei ierta aceasta persoana, vei obtine controlul asupra ei.
 10. Iertarea celui care te-a ranit este cea mai mare prostie din lume.
 11. Atunci cand ierti pe cineva, renunti la propria ta siguranta interioara.
 12. Daca il ierti pe cel cu care te-ai certat, risti sa il faci sa creada ca esti de acord cu ceea ce a facut.
 13. Iertarea nu este altceva decat acceptarea comportamentului gresit.
 14. La limita, poti ierta pe cineva, dar numai daca isi cere sincer iertare pentru ceea ce a facut. Nici chiar atunci nu trebuie sa il ierti insa pe deplin.
 15. Daca il ierti pe acest om care a pacatuit, Dumnezeu te va pedepsi.
 16. Recunoaste: intotdeauna, greseala ii apartine celuilalt, asa ca ce rost are sa ierti?
 17. Nu crede niciodata pe cineva care iti spune ca proiectezi asupra celorlalti propriile tale greseli, respingandu-le.
 18. Nu cadea in capcana celor care iti spun ca daca nu poti ierta pe cineva pentru o anumita greseala, acest lucru se datoreaza faptului ca nu poti accepta o fapta pe care ai comis-o tu insuti si pe care o consideri de neiertat.
 19. Daca vei ierta aceasta fapta oribila, nu vei fi cu nimic mai bun decat cel care a comis-o.
 20. In cazul in care crezi ca exista un Dumnezeu sau o putere superioara care te protejeaza sa nu mai fii o victima inocenta atat timp cat ii ierti pe cei din jur, inseamna ca ti-ai pierdut complet mintile!
 • Gerald Jampolsky