Alunga nefericirea

Ar fi trebuit sa fie usor sa te descotorosesti de suferinta, de angoase, de nefericire. Nu ar trebui sa fie greu: nu vrei sa fii nefericit, asa ca trebuie sa existe o complicatie mai profunda.

Complicatia consta in faptul ca inca din copilarie nu ti s-a permis sa fii fericit, sa fii extaziat, sa fii vesel.
Ai fost fortat sa fii serios, iar seriozitatea implica tristete. Ai fost fortat sa faci lucruri pe care nu ai vrut niciodata sa le faci. Ai fost nejutorat, slab, dependent de oameni; in mod natural, ai fost obligat sa faci ce iti spuneau. Ai facut acele lucruri fara vointa, nefericit, opunandu-te din rasputeri. Impotriva ta insuti, ai fost fortat sa faci atat de multe lucruri, incat incetul cu incetul, a devenit limpede petnru tine: tot ce este impotriva ta este bine si tot ce nu este impotriva ta trebuie sa fie gresit. Si in mod constant aceasta crestere te-a umplut de tristete, care nu este naturala.

Este natural sa fii fericit, la fel cum este natural sa fii sanatos. Cand esti sanatos nu te duci la medic sa-l intrebi: “De ce sunt sanatos?”. Nu ai de ce sa pui vreo intrebare legata de starea ta de sanatate. Insa cand esti bolnav, imediat intrebi: “De ce sunt bolnav? Care este motivul, cauza bolii mele?”
Este perfect corect sa intrebi de ce esti nefericit. Nu este corect sa intrebi de ce esti extaziat. Ai fost crescut intr-o societate nesanatoasa, in care a fi extaziat fara motiv se considera ca echivaleaza cu nebunia.

Asta provoaca intreaga nefericire a omenirii, ca fiecare se afla acolo unde nu ar trebui sa se afle, ca este ceea ce nu ar trebui sa fie. Si pentru ca omul nu poate sa se afle acolo unde ar trebui sa se afle – unde este dreptul lui din nastere sa se afle – este nefericit. Te-ai aflat in aceasta stare de indepartare din ce in ce mai accentuata de tine insuti; ai uitat drumul inapoi spre caa. Astfel incat oriunde te-ai afla, crezi ca aceea este casa ta – nefericirea ti-a devenit camin, angoasa a devenit natura ta.

  • Osho
Related:  Cum sa ne cream o relatie spirituala cu partenerul